Reiziger krijgt vaccin toegediend

Alles wat je moet weten over reisvaccinaties

Ga je hiken, backpacken of gewoon op vakantie? Dan is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen ziekten die in bepaalde landen voorkomen. Vaak zijn bepaalde vaccinaties zelfs verplicht en worden andere vaccins ten sterkste aangeraden voor toekomstige bezoekers van dat land. In dit artikel geven we de informatie die je nodig hebt over reisvaccinaties, hoe je weet welke vaccinatie nodig is, en waar je deze kunt halen.

Wat is een reisvaccinatie?

Een reisvaccinatie is een vaccinatie die wordt gegeven aan mensen die van plan zijn om naar bepaalde delen van de wereld te reizen waar ze mogelijk blootgesteld worden aan ziektes die in hun eigen land niet voorkomen of minder voorkomen. Deze vaccinaties zijn bedoeld om te voorkomen dat reizigers ziek worden tijdens hun reis of bij terugkeer naar huis.

Reisvaccinaties zijn afhankelijk van de reisbestemming en de duur van het verblijf. Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde vaccinaties verplicht gesteld door de lokale overheden. Het is verstandig om op tijd te beginnen met het plannen van reisvaccinaties, omdat sommige vaccinaties een aantal weken voor vertrek gegeven moeten worden om voldoende bescherming te bieden.

Hoe weet je welke reisvaccinatie je nodig hebt?

Om te weten welke reisvaccinaties nodig zijn voor jouw reisbestemming, kun je het beste contact opnemen met een erkend vaccinatiecentrum of reisgeneeskundig huisarts. Zij hebben de meest actuele informatie over welke vaccinaties nodig zijn voor welke bestemmingen en kunnen een persoonlijk advies geven op basis van jouw gezondheidstoestand en reisplannen.

Ook kun je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) kijken. Zij bieden een overzicht van aanbevolen vaccinaties per land en per regio. Daarnaast kun je ook bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat informeren naar eventuele verplichte vaccinaties.

Let op dat sommige vaccinaties een aantal weken voor vertrek gegeven moeten worden om voldoende bescherming te bieden. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren te beginnen met het plannen van je reisvaccinaties.

Waar kun je een reisvaccinatie halen?

Een reisvaccinatie kan je halen bij verschillende locaties:

  1. Een erkend vaccinatiecentrum: Dit zijn speciale centra die gespecialiseerd zijn in reisvaccinaties en advies over reisgezondheid. Een aantal voorbeelden zijn Reisprik, Thuisvaccinatie en Vaccinatiecentrum Nederland.
  2. De GGD: Veel GGD's bieden ook reisvaccinaties aan. Dit kan wel per locatie verschillen.
  3. De huisarts: Sommige huisartsenpraktijken bieden ook reisvaccinaties aan.

Het is verstandig om van tevoren te informeren welke locaties reisvaccinaties aanbieden en welke vaccinaties specifiek voor jouw reisbestemming nodig zijn. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties een aantal weken voor vertrek gegeven moeten worden om voldoende bescherming te bieden, dus het is verstandig om tijdig een afspraak te maken.

Reisvaccinatie via de huisarts

Het is mogelijk om reisvaccinaties via de huisarts te halen. Niet alle huisartsen bieden deze dienst aan, dus het is verstandig om van tevoren te informeren of jouw huisarts deze service biedt.

Als je besluit om reisvaccinaties via de huisarts te halen, is het belangrijk om te weten dat niet alle vaccinaties beschikbaar zijn bij de huisarts. Sommige vaccinaties moeten bijvoorbeeld door een erkend vaccinatiecentrum worden gegeven. Daarnaast kan het zijn dat de huisarts niet de meest actuele informatie heeft over welke vaccinaties nodig zijn voor jouw specifieke reisbestemming.

Als je toch besluit om reisvaccinaties via de huisarts te halen, is het verstandig om ruim van tevoren een afspraak te maken. Sommige vaccinaties moeten namelijk een aantal weken voor vertrek gegeven worden om voldoende bescherming te bieden. Daarnaast moet je soms een maand van tevoren een vaccinatie plannen, dus wees ruim op tijd.

Hoelang zijn reisvaccinaties geldig?

De geldigheid van reisvaccinaties verschilt per vaccin. Sommige vaccinaties zijn levenslang geldig (zoals hepatitis B), terwijl andere vaccinaties na een bepaalde tijd moeten worden vernieuwd.

Daarnaast is het ook afhankelijk van de duur van je verblijf op de reisbestemming. Als je bijvoorbeeld voor een lange periode naar een risicogebied gaat, kan het zijn dat bepaalde vaccinaties eerder vernieuwd moeten worden dan wanneer je er maar kort verblijft.

Het is verstandig om bij het halen van de vaccinaties te informeren hoelang de vaccinaties geldig zijn en wanneer eventuele boostervaccinaties nodig zijn. Dit kan verschillen per persoon en per vaccin. Het is ook verstandig om het vaccinatiebewijs bij te houden, zodat je altijd kunt zien welke vaccinaties je hebt gehad en wanneer deze vernieuwd moeten worden.

Voor welke landen zijn géén reisvaccinaties nodig?

Voor sommige landen heb je geen verplichte of aanbevolen reisvaccinaties nodig, maar het is altijd verstandig om je te laten informeren over eventuele risico's en preventieve maatregelen die je kunt nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Enkele voorbeelden van landen waarvoor geen specifieke reisvaccinaties worden aanbevolen zijn:

  • West-Europese landen, zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.
  • Australië en Nieuw-Zeeland.
  • Canada en de Verenigde Staten.
  • Japan, Zuid-Korea en Singapore.
  • Sommige eilanden in de Stille Oceaan, zoals Fiji, Tonga en Vanuatu.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts voorbeelden zijn en dat het advies voor reisvaccinaties per persoon en per bestemming kan verschillen. Het is daarom altijd verstandig om een erkend vaccinatiecentrum of reisgeneeskundig huisarts te raadplegen voordat je op reis gaat, ongeacht de bestemming.

Vorig artikel
Vorig artikel