Genieten

Eerste keer backpacken? Let op deze 8 tips!

Backpacken is een van de meest avontuurlijke en spannende manieren om de wereld te verkennen. Het biedt je de kans om buiten de gebaande paden te treden, nieuwe mensen te ontmoeten en culturen te ontdekken. Als je voor de eerste keer gaat backpacken, kan het echter een beetje overweldigend zijn. Wij geven je 8 onmisbare tips die je kunt gebruiken om van je eerste avontuur een succes te maken!

reisplan

1. Maak een reisplan

Als je voor de eerste keer gaat backpacken, is het handig om een reisplan te maken. Het is niet nodig om elk detail van je reis te plannen, maar het is wel belangrijk om te weten welke landen je wilt bezoeken, welke bezienswaardigheden je wilt zien en hoeveel tijd je op elke plek wilt doorbrengen. Eventueel is het handig om alvast een reisroute uit te stippelen. Je hoeft je niet strak aan de route te houden, maar zo heb je alvast een idee van de gehele reis. Door een reisplan te maken, kun je ervoor zorgen dat je genoeg tijd hebt om alles te zien wat je wilt zien en dat je niet te veel tijd verspilt aan dingen die je niet interesseren.

Als beginnende backpacker kan het plannen van een reis ontmoedigend lijken, maar het kan ook een spannend avontuur zijn! Begin met het stellen van doelen voor je reis. Wat wil je zien en doen? Wil je reizen naar steden of de natuur verkennen? Als je weet wat je wilt, kies dan een bestemming die past bij je interesses en budget.

2. Kies een geschikte rugzak

Zonder rugzak natuurlijk geen backpacken. Wanneer je een rugzak kiest, zorg dan dat het een goede rugzak is waar je op kunt vertrouwen. Een goede rugzak is essentieel voor een succesvolle backpackreis. Kies een rugzak die groot genoeg is om al je spullen mee te nemen, maar niet te groot is dat het te zwaar wordt om te dragen. Een rugzak met een inhoud van 40-60 liter is meestal groot genoeg voor een lange reis. Zorg er ook voor dat de rugzak comfortabel is om te dragen en dat het gewicht goed verdeeld is over je lichaam. Dit kun je goed testen door je rugzak op de juiste manier af te stellen.

3. Verzamel de juiste backpack-kleding

De kleding die je meeneemt moet voldoen aan een aantal eisen. Afhankelijk van de bestemming kies je natuurlijk welke kleding je meeneemt. Het is belangrijk om te denken aan de weersomstandigheden en aan de activiteiten die je tijdens je reis wilt doen.

Een paar goede wandelschoenen zijn altijd essentieel, evenals een waterdichte jas en broek voor regenachtige dagen. Een warme trui en een paar lange broeken zijn handig voor koudere temperaturen. Kies voor ademende stoffen die snel drogen, zoals synthetische materialen of merinowol.

Vergeet niet om kleding mee te nemen die geschikt is voor warm weer (wanneer dat van toepassing is op je bestemming), zoals een lichtgewicht shirt en korte broek. Neem ook zwemkleding mee, evenals een zonnehoed en zonnebril om je te beschermen tegen de zon. Een sjaal of sarong kan ook handig zijn om je te beschermen tegen de zon, maar kan ook dienen als een handdoek of om jezelf te bedekken in cultureel gevoelige gebieden. Vergeet tenslotte niet om sokken, ondergoed en een slaapzak mee te nemen. Extra tip: neem een sneldrogende handdoek mee om gewicht te besparen!

4. Pak je backpack licht in

Voor een beginnende backpacker kan het lastig inschatten zijn hoeveel gewicht draagbaar is. In ieder geval geldt altijd: pak zo licht mogelijk in. Elk stukje gewicht bespaart weer, vooral met kleding. Een handige truc is om te kiezen voor kleding die veelzijdig is en die je gemakkelijk kunt combineren. Zo kun je met minder kleding toch verschillende outfits creëren. Kies voor synthetische materialen of merinowol die snel drogen en weinig ruimte innemen.

Neem alleen essentiële items mee, zoals een EHBO-kit, een hoofdlamp, een waterfles en een zonnebril. Je kunt er ook voor kiezen om deze items ter plekke te kopen, maar dan heb je kans dat je na een vermoeiende reis eerst bezig bent met de aanschaf van spullen, waar je op dat moment helemaal geen zin in hebt. 

Vermijd tot slot overbodige elektronica en neem alleen de essentiële apparaten mee, zoals je telefoon en camera. Een powerbank kan handig zijn om je apparaten op te laden. Zorg dat je alle benodigde kabels en adapters bij je hebt voor de landen die je gaat bezoeken.

budget backpacken

5. Houd rekening met je budget

Backpacken kan goedkoop zijn, maar het kan ook duurder worden dan je had verwacht. Houd rekening met je budget en plan je uitgaven zorgvuldig. Kook bijvoorbeeld zelf in plaats van elke dag uit eten te gaan en zoek naar goedkope accommodaties. Houd ook rekening met onverwachte kosten, zoals transport, visa en ziektekostenverzekering. Vooraf kun je kiezen voor een reisverzekering, zodat eventuele ziektekosten al zijn gedekt. Denk ook aan reisvaccinaties. Deze verschillen per land, maar de kosten kunnen soms aardig oplopen.

6. Wees flexibel tijdens het backpacken

Flexibiliteit is een van de belangrijkste aspecten van het backpacken. Als je reist, kan er altijd iets onverwachts gebeuren en het is belangrijk om je plannen en verwachtingen los te laten en je aan te passen aan de omstandigheden.

Een belangrijke manier om flexibel te blijven, is door open te staan voor nieuwe ervaringen en mensen te ontmoeten. Backpacken biedt de mogelijkheid om nieuwe culturen te ontdekken en te leren van de lokale bevolking. Houd je ogen en oren open en wees bereid om je aan te passen aan de manier van leven van de mensen die je ontmoet.

Een ander aspect van flexibiliteit is het aanpassen van je reisroute. Misschien vind je tijdens je reis een plek waar je langer wilt blijven, of misschien moet je vanwege onvoorziene omstandigheden je plannen wijzigen. Het is belangrijk om niet te rigide vast te houden aan je schema en de vrijheid te hebben om je reisroute aan te passen indien nodig.

7. Denk altijd aan je eigen veiligheid

Het veiligstellen van je eigendommen is natuurlijk erg belangrijk tijdens je reis. Een slotje voor op je rugzak kan hier al heel handig bij zijn. Maar eigendommen zijn niet alles. Het allerbelangrijkst is dat je zelf veilig blijft wanneer je gaat backpacken. Een aantal slimmigheden die van pas kunnen komen:

  • Onderzoek de bestemmingen waar je naartoe gaat en lees de reisadviezen van de overheid. Zo ben je op de hoogte van eventuele risico's en kun je je reisroute aanpassen indien nodig.
  • Laat iemand thuis weten waar je bent en waar je naartoe gaat. Zo kan iemand je opsporen als er iets misgaat.
  • Bewaar belangrijke documenten, zoals paspoort en geld, op een veilige plek. Gebruik een geldriem of een kluis in het hostel om waardevolle spullen op te bergen.
  • Houd je spullen in de gaten en laat ze niet onbeheerd achter. Neem alleen wat je nodig hebt en laat de rest achter in je hostel of hotel.
  • Reis met anderen als dat mogelijk is. Het is veiliger om samen te reizen dan alleen.
  • Leer en respecteer de lokale gebruiken en cultuur. Vermijd situaties die onveilig kunnen zijn, zoals het wandelen door onbekende en afgelegen gebieden 's nachts.
  • Vertrouw op je intuïtie. Als iets niet goed voelt, is het waarschijnlijk niet goed. Blijf alert en vermijd situaties die onveilig aanvoelen.

8. Vergeet niet te genieten!

Niet geheel onbelangrijk: geniet! De eerste keer maakt een enorme indruk, dus probeer alle mooie momenten zoveel mogelijk op te slaan in je gedachten. Neem ook genoeg foto’s, film de mooie momenten en wissel nummers uit met mensen die je hebt ontmoet. Zo blijven je herinneringen levend en wordt jouw eerste keer backpacken voor herhaling vatbaar, enjoy!

Vorig artikel
Vorig artikel