Welke backpack moet ik kopen

Welke backpack kiezen?

Als je gaat backpacken, is een goede rugzak een essentieel onderdeel van je uitrusting. Het is belangrijk om de juiste rugzak te kiezen voor de soort reis die je gaat maken. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de juiste rugzak? In dit artikel geven we je handige tips en informatie over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rugzak.

Welke backpack voor een bepaalde reis?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk type reis je gaat maken. Ga je bijvoorbeeld een langeafstandswandeling maken of ga je backpacken door Azië? Het type reis dat je gaat maken, bepaalt welke kenmerken belangrijk zijn voor je rugzak. Voor een langeafstandswandeling heb je bijvoorbeeld een lichtgewicht rugzak nodig met een goede ventilatie, terwijl je voor backpacken door Azië juist een rugzak nodig hebt met veel opbergmogelijkheden en comfortabele draagbanden.

Hoe groot moet mijn backpack zijn?

Een ander belangrijk aspect om op te letten bij het kiezen van een rugzak is de grootte. De grootte van de rugzak moet passen bij de duur van je reis en de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Als je een lange reis maakt, heb je meer spullen nodig dan bij een korte reis. Kies dus een rugzak die groot genoeg is voor al je spullen, maar niet te groot, want dan wordt hij te zwaar en oncomfortabel om te dragen.

Er zijn verschillende maten backpacks beschikbaar. Hier zijn de drie meest voorkomende maten met informatie over de capaciteit en de aanbevolen reisduur:

 • 30-50 liter: Geschikt voor dagtochten en korte reizen van 1-3 dagen.
 • 50-70 liter: Ideaal voor reizen van 3-7 dagen.
 • 70+ liter: Ontworpen voor lange reizen van 1-2 weken of meer.

Houd er rekening mee dat de juiste maat afhankelijk is van je persoonlijke behoeften en de duur van je reis. Zorg ervoor dat je de backpack uitprobeert voordat je hem koopt, om te zien hoe hij op jouw lichaam past en hoe comfortabel hij is tijdens het dragen.

Welke kwaliteit backpack is belangrijk?

Verder is het belangrijk om op het materiaal en de kwaliteit van de rugzak te letten. Kies een rugzak die gemaakt is van duurzaam materiaal en van goede kwaliteit is, zodat hij lang meegaat en je spullen goed beschermt. Ook is het belangrijk om te kijken naar de draagbanden, de heupband en de borstband. Deze moeten comfortabel zitten en goed verstelbaar zijn, zodat je de rugzak goed kunt afstellen op jouw lichaam.

Eigenschappen van je backpack

Er zijn verschillende eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen van een backpack. Hier zijn een paar belangrijke punten:

 • Frame: Er zijn backpacks met en zonder frame. Een frame zorgt voor meer stevigheid en ondersteuning, maar maakt de backpack wel iets zwaarder.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om overmatig zweten te voorkomen. Zorg dus dat de rugzijde goed geventileerd is.
 • Drinksysteem: Als je vaak lange wandelingen maakt, kan een drinksysteem handig zijn. Dit is een waterzak die je in je backpack draagt en waar je tijdens het lopen uit kunt drinken.
 • Vakken: Een goede backpack heeft verschillende vakken om je spullen georganiseerd te houden.
 • Slotjes: Een slotje kan handig zijn om je backpack af te sluiten en veiliger te maken.
 • Regenhoes: Een regenhoes is handig om je backpack droog te houden tijdens regenachtig weer.

Welke backpack accessoires?

Er zijn verschillende accessoires die handig kunnen zijn voor backpackers. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Regenhoes: Een regenhoes beschermt je backpack en de inhoud ervan tegen regen en vocht. Dit is vooral handig als je in een regenachtig gebied reist.

 2. Sloten: Een slot kan worden gebruikt om de ritsen van je backpack af te sluiten en te voorkomen dat er iemand bij je spullen kan. Dit is vooral handig als je reist met het openbaar vervoer of als je je backpack ergens achterlaat.

 3. Opbergzakken: Opbergzakken kunnen worden gebruikt om je spullen georganiseerd en overzichtelijk te houden. Zo kan je bijvoorbeeld een zak gebruiken voor je kleding en een andere voor je toiletspullen.

 4. Waterfles: Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het backpacken. Een herbruikbare waterfles kan daarom goed van pas komen.

 5. Zaklamp: Een zaklamp kan van pas komen als je 's avonds of 's nachts op pad gaat of als je in een gebied zonder straatverlichting verblijft.

 6. EHBO-kit: Een EHBO-kit kan van pas komen in geval van een ongeval of een blessure. Zorg dat de kit is gevuld met basisbenodigdheden, zoals pleisters, verband, en ontsmettingsmiddel.

 7. Reiskussen: Een reiskussen kan het slapen in het vliegtuig of in hostels aangenamer maken.

 8. Powerbank: Een powerbank kan worden gebruikt om je elektronische apparaten op te laden als er geen stopcontacten beschikbaar zijn.

Dit zijn enkele voorbeelden van handige backpackaccessoires. Het is belangrijk om te bedenken welke accessoires voor jou van pas kunnen komen tijdens je reis en hierop je keuze af te stemmen.

Ook de vorm van je rugzak is belangrijk

Kies een backpack die goed past bij jouw lichaam. De meeste backpacks zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je er een kunt vinden die past bij jouw lengte en lichaamsbouw. Kijk ook goed naar de vorm van de rugzak zelf. Kies een vorm die lekker zit en waar tegelijkertijd al je belangrijke spullen inzitten. De backpack moet ook lekker zitten wanneer deze helemaal is volgepakt.

Hoe moet mijn backpack zitten?

Een backpack moet goed en comfortabel zitten om blessures en ongemakken te voorkomen tijdens het backpacken. Hieronder volgen enkele richtlijnen om te bepalen hoe een backpack moet zitten:

 1. De heupgordel moet om je heupen passen en strak genoeg zitten om het grootste deel van het gewicht van de backpack op je heupen te laten rusten. De heupgordel moet comfortabel zitten en niet schuren of knellen.

 2. De schouderbanden moeten op je schouders liggen en comfortabel zitten zonder te knellen. De schouderbanden moeten niet te los of te strak zitten en de backpack moet niet te ver naar achteren of naar voren hangen.

 3. De borstriem moet op de juiste hoogte zitten en comfortabel zitten. De borstriem zorgt ervoor dat de schouderbanden op hun plek blijven en voorkomt dat de backpack van je rug af glijdt.

 4. De ruglengte van de backpack moet overeenkomen met de lengte van je rug. De meeste backpacks hebben verstelbare ruglengtes om een goede pasvorm te garanderen.

 5. De belasting van de backpack moet gelijkmatig verdeeld zijn over je rug en heupen. De zwaarste spullen moeten het dichtst bij je rug worden geplaatst.

 6. De compressieriemen moeten worden aangepast om de belasting te stabiliseren en de backpack compact te houden.

 7. De backpack moet niet te zwaar zijn en het totale gewicht van de backpack mag niet meer bedragen dan 10-15% van je lichaamsgewicht.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om je backpack goed af te stellen voordat je op reis gaat. Door ervoor te zorgen dat de backpack goed past en comfortabel zit, kan je zonder problemen lange afstanden afleggen en optimaal genieten van je backpackavontuur.

Welke backpacks zijn speciaal voor vrouwen?

Er zijn backpacks die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen. Deze backpacks hebben een smaller profiel en passen beter bij de lichaamsbouw van vrouwen. Ze bieden ook vaak meer ondersteuning in de heup- en borstregio. Overweeg een backpack speciaal voor vrouwen als je op zoek bent naar een comfortabele pasvorm.

Wat zijn goede backpack merken?

Er zijn veel verschillende backpack merken op de markt. Enkele bekende merken zijn Deuter, Osprey, Lowe Alpine en Vaude. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en comfortabele pasvorm. Het is aan te raden om verschillende merken uit te proberen voordat je een keuze maakt.

Een tas voor de toekomst

Voordat je overgaat tot aanschaf van je nieuwe backpack is het belangrijk dat je zeker weet dat het voor jou de juiste keuze is. Ga je in de toekomst nog meer (vergelijkbare) reizen maken? Houd er dan ook rekening mee dat je dan weer kunt rekenen op je tas. Het is belangrijk om verschillende backpacks uit te proberen of te vergelijken voordat je er een kiest. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt en dat je comfortabel en goed voorbereid op pad gaat.