Backpacken in Egypte

Egypte is een land vol verrassingen en avontuur. Backpacken in Egypte is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Van de woestijnlandschappen tot de fascinerende archeologische vindplaatsen, Egypte heeft veel te bieden voor reizigers met een avontuurlijke geest. Naast de bekende bezienswaardigheden zoals de piramides en de tempels, zijn er ook veel minder bekende plekken te ontdekken. Met een rijke cultuur, heerlijk eten en vriendelijke bevolking, is Egypte een bestemming die zeker de moeite waard is voor backpackers. Dus pak je rugzak en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur!

Weetjes over Egypte

Hoofdstad: 
Caïro
Beste reistijd: 
Oktober t/m april
Munteenheid: 
Egyptische pond
Inwoners: 
109 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

Cultuur en geschiedenis Egypte

Ontdek het betoverende Egypte, waar de tijd lijkt te vervagen tussen oude mystiek en smakelijke geneugten. Tijdens je backpackavontuur ontdek je niet alleen de meest indrukwekkende architectonische wonderen, de majestueuze piramides, maar ook de verrukkelijke wereld van traditioneel Egyptisch eten. Duik dieper in de geschiedenis van deze iconische bouwwerken en proef de smaken van generaties, terwijl we de betoverende reis beginnen door de piramides en de culinaire schatten van dit fascinerende land verkennen.

piramide Egypte

Piramides bezoeken tijdens het backpacken in Egypte

Bij een bezoek aan Egypte zijn er verschillende piramides die absoluut de moeite waard zijn om te verkennen vanwege hun historische betekenis en indrukwekkende architectuur. Hier zijn enkele van de meest iconische piramides die je zou kunnen overwegen te bezoeken:

 1. Grote Piramide van Gizeh (Piramide van Khufu): Gelegen nabij Caïro, is dit de grootste en meest beroemde piramide ter wereld. Het maakt deel uit van het complex van Gizeh en is een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.
 2. Piramide van Chefren: Ook gelegen in Gizeh, naast de Grote Piramide, is de Piramide van Chefren. Deze piramide wordt geassocieerd met de tweede farao van de 4e dynastie.
 3. Piramide van Mycerinus: Dit is de kleinste van de drie piramides in het Gizeh-complex en is gebouwd voor farao Mycerinus.
 4. Sakkara-piramides: Het Sakkara-gebied, ten zuiden van Caïro, herbergt verschillende piramides, waaronder de Trappenpiramide van Djoser, een vroeg voorbeeld van piramide-architectuur, en de Piramide van Unas met zijn goed bewaard gebleven piramideteksten.
 5. Rode Piramide en Knikpiramide van Dahshur: Deze piramides, ook niet ver van Caïro, bieden een minder drukke ervaring dan Gizeh. De Rode Piramide is de derde grootste piramide in Egypte en staat bekend om zijn opvallende rode stenen.
 6. Meidoempiramide: Deze piramide, gelegen in Dahshur, is een van de vroegste pogingen tot piramidebouw en heeft een unieke en opvallende vorm.
 7. Piramide van Amenemhat III in Hawara: Deze piramide is gelegen in de buurt van Fayoum en is een voorbeeld van piramides uit het Middenrijk.

Bij een bezoek aan deze piramides krijg je niet alleen de kans om de grootsheid van het oude Egypte te ervaren, maar ook om inzicht te krijgen in de bouwtechnieken en de spirituele betekenis achter deze indrukwekkende monumenten.

Traditioneel eten in Egypte

De Egyptische keuken weerspiegelt een smakelijke geschiedenis die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, met een scala aan gerechten die zowel hartig als verrukkelijk zijn. Een greep uit de bekendste traditionele gerechten:

 1. Koshari: Een populaire en kleurrijke mix van rijst, linzen en macaroni, overgoten met een pittige tomatensaus en knapperige uien. Koshari vertegenwoordigt de diverse smaakpaletten van de Egyptische keuken, en de combinatie van ingrediënten zorgt voor een heerlijke en vullende maaltijd.
 2. Ful Medames: Een eenvoudig en voedzaam gerecht van langzaam gekookte tuinbonen, meestal geserveerd met verse groenten, olijfolie en een vleugje komijn. Dit gerecht, dat al eeuwenlang wordt genoten, belichaamt de gezonde en rustieke aspecten van de Egyptische culinaire traditie.
 3. Kebab: Malse stukjes gegrild vlees, zoals lam of kip, gekruid met traditionele specerijen en vaak geserveerd met warm platbrood. Kebab is een geliefd gerecht dat de smaakvolle aroma's van de Egyptische keuken perfect weergeeft, en het is een favoriet bij zowel lokale bewoners als bezoekers.

Veiligheid in Egypte

De veiligheidssituatie in Egypte kan variëren afhankelijk van de regio en de huidige omstandigheden. Het is belangrijk om actuele reisadviezen te raadplegen voordat je naar Egypte reist en om de lokale nieuwsbronnen en de ambassade van je eigen land in de gaten te houden voor eventuele updates over de veiligheidssituatie.

Over het algemeen zijn er een paar belangrijke punten om te overwegen met betrekking tot veiligheid in Egypte tijdens het backpacken:

 • Terrorisme en politieke onrust: Er zijn in het verleden incidenten geweest van terrorisme en politieke onrust in sommige delen van Egypte. Het is raadzaam om de reisadviezen van je eigen overheid te raadplegen en gebieden met een hoog risico te vermijden.
 • Toeristische gebieden: Populaire toeristische bestemmingen zoals Cairo, Luxor, Aswan, en de Rode Zee resorts hebben over het algemeen een hogere mate van veiligheid en worden beschouwd als veilig voor bezoekers.
 • Openbare demonstraties en menigten: Vermijd deelname aan of het zich bevinden in de buurt van grote demonstraties, aangezien deze snel kunnen escaleren. Houd ook rekening met je omgeving in drukke openbare ruimtes.
 • Criminaliteit: Net als in veel andere landen is er ook in Egypte sprake van criminaliteit, zoals zakkenrollerij en diefstal. Wees voorzichtig met je persoonlijke bezittingen en waardevolle spullen.
 • Lokale wetten en gebruiken: Respecteer de lokale wetten, gebruiken en tradities. Het is verstandig om je bewust te zijn van de culturele normen en gedragingen, vooral bij het bezoeken van religieuze plaatsen.
 • Gezondheid en hygiëne: Let op je gezondheid en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het drinken van gebotteld water en het vermijden van rauw voedsel dat niet goed is bereid.

Zoals altijd bij reizen naar een nieuw land, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te zijn. Raadpleeg de meest recente reisadviezen van je eigen overheid en volg de lokale richtlijnen en aanbevelingen voor een veilige en aangename reis naar Egypte.

Vervoer in Egypte

Tijdens het backpacken in Egypte zijn er verschillende vervoersmogelijkheden om jezelf te verplaatsen binnen het land. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

Openbaar vervoer

Treinen: Het treinnetwerk in Egypte verbindt belangrijke steden en biedt een relatief betaalbare manier om lange afstanden af te leggen. Houd er rekening mee dat treinen soms vertraging kunnen hebben en dat de service kan variëren.

Bussen: Stads- en langeafstandsbussen zijn beschikbaar en worden vaak gebruikt door zowel lokale bewoners als reizigers. Langeafstandsbussen zijn een betaalbare optie voor reizen tussen steden en toeristische bestemmingen.

Taxi's en gedeelde taxi's:

Gewone taxi's 

Taxi's zijn overal beschikbaar in steden en kunnen een handige manier zijn om je binnen stedelijke gebieden te verplaatsen. Zorg ervoor dat de meter wordt gebruikt of onderhandel over de prijs voordat je vertrekt.

Gedeelde taxi's (microbussen): Deze gedeelde minibusjes rijden vaak vaste routes tussen steden en dorpen en kunnen goedkoper zijn dan individuele taxi's. Ze vertrekken wanneer ze vol zijn, dus houd er rekening mee dat het soms even kan duren voordat ze vertrekken.

Nijlcruises

Voor een unieke ervaring kun je overwegen om een Nijlcruise te maken. Dit is een populaire manier om langs de Nijl te reizen en onderweg verschillende historische bezienswaardigheden te bezoeken.

Tuk-tuks en koetsen

In sommige steden, met name toeristische bestemmingen, zijn tuk-tuks (gemotoriseerde riksja's) en paardenkoetsen beschikbaar als vervoersoptie binnen stadsdelen.

Fietsen en wandelen

In sommige gebieden, zoals Luxor en Aswan, kun je gemakkelijk per fiets of te voet verkennen. Dit kan een leuke manier zijn om de bezienswaardigheden te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van het vervoer kunnen variëren, en dat het handig is om wat Arabische woorden of zinnen te kennen om met lokale chauffeurs te communiceren. Ook is het aan te raden om je reisroute en vervoersmogelijkheden van tevoren te plannen, vooral als je naar afgelegen gebieden reist.

Aanbevolen reisduur door Egypte

De aanbevolen reisduur voor backpacken in Egypte kan variëren afhankelijk van je interesses, budget en de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om ten minste twee tot drie weken uit te trekken om een goede indruk te krijgen van het land en de belangrijkste bezienswaardigheden te verkennen. Hier is een mogelijke reisroute en tijdsbestek om te overwegen:

 • Caïro en omgeving (3-4 dagen)
  Verken de piramides van Gizeh, de Sfinx en het Egyptisch Museum in Caïro. Breng een dag door in de oude islamitische wijk en bezoek de Khan el-Khalili-bazaar.
 • Luxor (3-4 dagen)
  Bezoek de Tempel van Karnak, de Vallei der Koningen en de Tempel van Luxor. Maak een ballonvaart over de Nijl voor een adembenemend uitzicht.
 • Aswan (2-3 dagen)
  Bezoek de Tempel van Philae en de Hoge Dam. Maak een felucca-zeiltocht op de Nijl en bezoek de Nubische dorpen.
 • Rode Zee resorts (4-5 dagen)
  Ontspan aan de prachtige stranden en geniet van watersporten zoals duiken en snorkelen.
 • Dahab of de Sinaï-woestijn (3-4 dagen)
  Verken de woestijnlandschappen, maak een trektocht naar de berg Sinaï en bezoek het Sint-Catharinaklooster.
 • Terug naar Cairo (1-2 dagen)
  Breng wat extra tijd door in Caïro om te winkelen, te ontspannen en eventuele gemiste bezienswaardigheden te bezoeken.

Deze reisroute biedt een algemene richtlijn, maar je kunt deze aanpassen aan je eigen voorkeuren en interesses. Als je meer tijd hebt, kun je overwegen om andere gebieden te verkennen, zoals de Westelijke Woestijn, de Oasedorpen, of zelfs een Nijlcruise tussen Luxor en Aswan. Zorg ervoor dat je de reisduur aanpast aan je eigen reisdoelen en comfortniveau.

Checklist Egypte

Voor je vertrekt naar deze prachtige bestemming, zetten we nog snel op een rijtje welke dingen sowieso handig zijn om mee te nemen naar Egypte:

Reisdocumenten en administratie:

 • Paspoort (geldigheid van minstens 6 maanden na je reisdatum)
 • Visum (afhankelijk van je nationaliteit, controleer de visumvereisten)
 • Kopieën van belangrijke documenten (paspoort, visum, etc.)
 • Reisverzekering en medische verzekering (zorg voor dekking in Egypte)

Gezondheid en medicijnen:

 • Inentingen en gezondheidsadviezen (raadpleeg een medisch professional voor aanbevelingen)
 • Medicijnen en voorschriften (inclusief een kopie van voorschriften)
 • EHBO-kit

Financiën:

 • Contant geld (lokale valuta: Egyptisch pond) en/of creditcard
 • Geldriem of veilige manier om geld te bewaren
 • Kredietkaarten of betaalkaarten (check of ze internationaal bruikbaar zijn)
 • Kopieën van creditcard- en identiteitsbewijs (bewaar deze apart)

Communicatie en elektronica:

 • Mobiele telefoon (geschikt voor internationaal gebruik)
 • Opladers voor elektronische apparaten
 • Universele reisstekker (indien nodig)
 • Powerbank

Reisplanning en accommodatie:

 • Gedetailleerde reisroute en contactgegevens van accommodaties
 • Boekingen voor accommodaties, vervoer en rondleidingen

Kleding en persoonlijke items:

 • Een goede backpack
 • Kleding aangepast aan het seizoen en de lokale cultuur
 • Comfortabele wandelschoenen
 • Hoed of zonnehoed
 • Zonnebril en zonnebrandcrème
 • Badkleding (indien van toepassing)
 • Persoonlijke toiletartikelen en eventuele medicijnen

Veiligheid en praktische items:

 • Kampeerspullen
 • Kopieën van noodcontactgegevens
 • Hangslot voor kluisjes of bagage
 • Zaklamp
 • Reisportemonnee of heuptasje voor het bewaren van waardevolle spullen

Reisgids en informatie:

 • Reisgids of kaarten van Egypte
 • Lokale informatie en woordenlijst in het Arabisch (handig voor basiscommunicatie)

Vergeet dit niet te bezoeken in Egypte

De piramides van Gizeh

Geen enkele reis naar Egypte is compleet zonder een bezoek aan de piramides van Gizeh. Deze oude wonderen zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, maar hebben ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. De piramides van Gizeh zijn gelegen aan de rand van de stad Caïro en bestaan uit drie grote piramides en verschillende kleinere piramides en graven. De grootste van de drie piramides is de Piramide van Cheops, ook bekend als de Grote Piramide. Een andere opvallende bezienswaardigheid in de buurt is de Sfinx van Gizeh, een enorme stenen sculptuur van een leeuw met het hoofd van een farao. Je kunt de piramides van Gizeh het beste bezoeken tijdens de wintermaanden, wanneer de temperaturen milder zijn. Het is ook aan te raden om een ​​gids te huren om je te begeleiden tijdens je bezoek.Verder zijn er in de omgeving van de piramides nog tal van andere interessante bezienswaardigheden en activiteiten, zoals het Egyptisch Museum in Caïro en een ritje op een kameel door de woestijn. Al met al is een bezoek aan de piramides van Gizeh een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je reis naar Egypte.

Ons oordeel over backpacken in Egypte

Backpacken in Egypte is een geweldige manier om de prachtige landschappen, indrukwekkende bezienswaardigheden en fascinerende cultuur te ontdekken. Plan je route goed en wees flexibel, probeer lokale gerechten en kleed je respectvol. Leer enkele basiswoorden in het Arabisch, neem voldoende cash geld mee en wees voorbereid op warm weer en zonbescherming. Maak gebruik van het openbaar vervoer en reis samen met andere backpackers om het meeste uit je avontuur te halen. Geniet van de prachtige landschappen, ontdek de oude geschiedenis en ontmoet de gastvrije lokale bevolking.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
6
/10