Backpacken in Gambia

Ontdek het prachtige land Gambia, een bestemming die bekend staat om zijn diverse landschappen, rijke cultuur en warme gastvrijheid. Gelegen aan de westkust van Afrika, biedt Gambia een unieke reiservaring voor avontuurlijke ontdekkingsreizigers. Verken tijdens het backpacken de uitgestrekte zandstranden, doorkruis weelderige mangrovebossen, maak kennis met de levendige lokale markten en dompel jezelf onder in de traditionele muziek en dans van het land. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of culturele onderdompeling, Gambia heeft voor elk wat wils. Ontdek de betoverende schoonheid van het land en laat je verrassen door alles wat dit prachtige land te bieden heeft.

Weetjes over Gambia

Hoofdstad: 
Banjul
Beste reistijd: 
November t/m april
Munteenheid: 
Dalasi
Inwoners: 
2.64 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Gambia

De Gambiaanse cultuur wordt gekenmerkt door diversiteit, gastvrijheid en een sterke gemeenschapsgeest. Het land werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugezen, maar later kwamen de Britten en namen het gebied in bezit. Gambia werd een belangrijk centrum van de trans-Atlantische slavenhandel, met James Island als een beruchte slavenfort. Gambia diende als een belangrijk handelscentrum tussen Afrikaanse volkeren en Europese handelaren tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Deze handel bracht mensen van verschillende etnische groepen samen, wat heeft bijgedragen aan de culturele diversiteit van het land. De etnische groepen in Gambia omvatten de Mandinka, Wolof, Fula, Jola, Serahule en anderen, die elk hun eigen tradities, taal en gebruiken hebben.

Gambia

Taal en religie in Gambia

De officiële taal van Gambia is Engels, maar de meeste mensen spreken ook hun inheemse taal, zoals Mandinka of Wolof. Islam is de meest beoefende religie in het land, gevolgd door het christendom en traditionele inheemse religies. De inheemse religies van de Mandinka-gemeenschap in Gambia worden vaak aangeduid als "oudsher" religies. Deze religies hebben betrekking op de aanbidding van voorouderlijke geesten en de natuurlijke elementen. Rituelen, offers en spirituele praktijken spelen een belangrijke rol in deze religies.

Traditionele muziek en dans

Muziek en dans spelen een belangrijke rol in de Gambiaanse cultuur. Traditionele instrumenten zoals de kora (een soort harp), de balafon (een xylofoon) en de talking drum worden gebruikt om levendige en ritmische muziek te creëren. Traditionele dansen worden vaak uitgevoerd bij speciale gelegenheden en festivals.

Lokale keuken en eetgewoontes in Gambia

De lokale keuken van Gambia is gevarieerd en heeft invloeden uit verschillende culturen. Als toerist is het zeker de moeite waard om dit te proberen. De meest bekende en meest gegeten gerechten in Gambia zijn:

Domoda

Domoda is een populair Gambiaans gerecht dat bestaat uit een dikke pindastoofpot. Het wordt meestal bereid met vlees, zoals kip of rundvlees, groenten zoals aubergine en okra, en natuurlijk pindapasta. Het gerecht wordt geserveerd met gestoomde rijst en staat bekend om zijn rijke, hartige smaak.

Benachin

Benachin, ook wel bekend als "Gambiaanse jollof rijst", is een smaakvol eenpansgerecht dat vergelijkbaar is met de West-Afrikaanse jollof rijst. Het wordt bereid met rijst, tomatenpuree, uien, groenten en vlees of vis. De rijst wordt gekookt in een geurige bouillon en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Benachin is een heerlijk en bevredigend gerecht dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden.

Mbahal

Mbahal is een smakelijke en traditionele Gambiaanse saus gemaakt van geroosterde pinda's. De pinda's worden gemalen tot een dikke pasta en vervolgens gemengd met water, ui, tomaten en kruiden. Mbahal wordt vaak geserveerd met gestoomde rijst of gierst en kan worden aangevuld met groenten of vlees naar keuze. Het is geliefd om zijn rijke, nootachtige smaak.

Yassa

Yassa is een heerlijk en geurig Gambiaans gerecht dat wordt bereid met uiensaus en vlees, meestal kip of vis. De uien worden langzaam gekarameliseerd en vermengd met citroensap, mosterd, knoflook en kruiden om een smaakvolle saus te creëren. Het vlees wordt vervolgens gemarineerd in de saus en gegrild, gebakken of gestoofd. Yassa wordt vaak geserveerd met rijst of couscous en is geliefd om zijn unieke combinatie van zoete, zure en hartige smaken.

Is Gambia veilig?

Over het algemeen is Gambia een veilig land om te bezoeken, maar het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Houd je waardevolle spullen bij je en wees voorzichtig op drukke plaatsen. Het wordt afgeraden om 's avonds alleen over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Ook is het belangrijk om te weten dat er in Gambia malaria voorkomt, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je ziek wordt. De belangrijkste veiligheidspunten op een rijtje:

Criminaliteit

Hoewel Gambia over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het altijd belangrijk om waakzaam te blijven, vooral in drukke toeristische gebieden en markten. Net als in veel andere landen kunnen zakkenrollers actief zijn, dus let goed op je persoonlijke bezittingen en draag belangrijke documenten en waardevolle spullen op een veilige plek.

Politieke stabiliteit

Gambia heeft in het verleden politieke onrust gekend, maar sinds de vreedzame machtsoverdracht in 2017 is de politieke situatie over het algemeen stabiel gebleven. Het is echter raadzaam om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en eventuele reisadviezen van de autoriteiten te raadplegen voordat je vertrekt.

Gambia heeft in het verleden te maken gehad met corruptie, maar er zijn inspanningen geleverd om dit probleem aan te pakken. Corruptie kan voorkomen op verschillende niveaus van de samenleving, waaronder overheidsfunctionarissen, politieagenten en andere instellingen. Als reiziger is het altijd verstandig om alert te zijn en je aan de geldende wetten en voorschriften te houden. Wees voorzichtig bij het omgaan met officiële procedures en zorg ervoor dat je op een eerlijke en legale manier handelt. Het is ook aan te raden om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van je eigen land voor specifieke informatie en richtlijnen met betrekking tot corruptie in Gambia.

Openbare demonstraties

Hoewel openbare demonstraties in Gambia meestal vreedzaam zijn, is het verstandig om ze te vermijden, vooral als ze politiek geladen zijn. Demonstraties kunnen soms onvoorspelbaar worden, en het is het beste om grote menigten en mogelijke confrontaties te vermijden.

Natuurgevaar in Gambia

Natuurlijke gevaren vormen een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het reizen naar Gambia. In principe zijn dit geen ernstige zaken, maar het is wel altijd goed om je hierop voor te bereiden, zodat je tijdens je vakantie in Gambia niet ineens voor verrassingen komt te staan.

Overstromingen

Een van de voornaamste risico's is het optreden van overstromingen, met name tijdens het regenseizoen dat van juni tot oktober duurt. Overvloedige regenval kan leiden tot overstromingen van rivieren en kanalen, wat resulteert in ondergelopen wegen en dorpen. Het is essentieel om de weersvoorspellingen nauwlettend te volgen en de instructies van lokale autoriteiten op te volgen om de persoonlijke veiligheid te waarborgen.

Hitte

Een ander gevaar is de hitte en mogelijke uitdroging. Gambia heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het hele jaar. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen extreem hoog zijn. Het is cruciaal om gehydrateerd te blijven door voldoende zuiver water te drinken, beschermende kleding te dragen en blootstelling aan direct zonlicht te vermijden. Het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF wordt sterk aanbevolen om zonnebrand en andere zon-gerelateerde problemen te voorkomen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om je (indien van toepassing) tent koel te houden.

Tropische ziekten

Daarnaast dient men zich bewust te zijn van tropische ziekten die door insecten worden overgedragen, zoals malaria en dengue. Het is van groot belang om voorafgaand aan de reis contact op te nemen met een arts of een reiskliniek om te informeren naar de benodigde vaccinaties en maatregelen ter preventie van insectenbeten. Het gebruik van insectenwerende middelen en het dragen van beschermende kleding, met name tijdens de avonduren, wordt sterk aanbevolen.

Wilde dieren

Gambia herbergt ook enkele wilde dieren, zoals krokodillen en nijlpaarden, met name in rivieren en moerassen. Het is van belang om waarschuwingsborden en advies van lokale gidsen op te volgen bij het betreden van deze gebieden. Zwemmen in wateren waarvan bekend is dat er gevaarlijke dieren aanwezig zijn, dient te worden vermeden om zo de persoonlijke veiligheid te waarborgen.

gambia krokodil

Gevaren in de zee

Ten slotte zijn er ook zeegevaren waarmee reizigers rekening moeten houden. Sterke stromingen en onvoorspelbare golfpatronen kunnen gevaarlijk zijn voor zwemmers. Het wordt sterk aanbevolen om alleen te zwemmen op bewaakte stranden en de instructies van strandwachten op te volgen.

Vervoer in Gambia

Vervoer in Gambia biedt diverse mogelijkheden voor backpackers om zich binnen het land te verplaatsen. De meest gebruikelijke vormen van vervoer zijn onder andere grote taxi's, herkenbaar aan hun gele kleur, die gedeeld worden met andere passagiers en vaste routes volgen. Voor korte afstanden binnen steden en dorpen zijn er groene taxi's beschikbaar, waarbij het raadzaam is om vooraf de prijs te onderhandelen. Daarnaast kunnen reizigers gebruikmaken van gelede bussen die veel passagiers kunnen vervoeren en ideaal zijn voor langere afstanden. Voor een meer avontuurlijke reiservaring zijn bush taxi's een optie, hoewel ze vaak overvol kunnen zijn. Fietsen zijn ook populair, vooral in landelijke gebieden, waar reizigers de mogelijkheid hebben om zelfstandig te verkennen. Te voet gaan is een praktische optie voor korte afstanden binnen steden en dorpen. Het is echter belangrijk om lokale adviezen in te winnen en prijzen van tevoren af te spreken om een soepele en veilige reiservaring te waarborgen.

Aanbevolen reisduur door Gambia

De aanbevolen reisduur voor Gambia kan variëren, afhankelijk van je interesses, budget en beschikbare tijd. Over het algemeen wordt een verblijf van minimaal één tot twee weken aanbevolen om de belangrijkste hoogtepunten van het land te kunnen ervaren.

Voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de natuur en het wildleven, is het aan te raden om voldoende tijd te nemen om enkele van de prachtige nationale parken en reservaten te verkennen, zoals het Abuko Nature Reserve en het Kiang West National Park. Deze parken bieden de mogelijkheid om diverse diersoorten en vogels te spotten.

Voor strandliefhebbers is een verblijf in de kustplaatsen zoals Kololi, Bakau of Sanyang een must. Hier kun je genieten van de prachtige zandstranden, watersportactiviteiten en ontspanning aan de kust. Een verblijf van enkele dagen tot een week kan voldoende zijn om van het strandleven te genieten.

Als je geïnteresseerd bent in de lokale cultuur en geschiedenis, is het aan te raden om de historische stad Juffureh te bezoeken, bekend om zijn banden met de slavenhandel. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis en een bezoek brengen aan het Kunta Kinteh Island. Daarnaast zijn er ook lokale markten en traditionele dorpen die een bezoek waard zijn.

Voor avontuurlijke reizigers biedt Gambia mogelijkheden voor boottochten op de rivieren, wandelingen door mangrovebossen en zelfs het verkennen van afgelegen gebieden in het binnenland. Deze activiteiten kunnen een paar extra dagen aan je reis toevoegen.

Hoelang vliegen naar Gambia?

De vliegtijd naar Gambia kan variëren afhankelijk van de vertreklocatie en eventuele tussenstops tijdens de vlucht. Over het algemeen duurt een directe vlucht vanuit Nederland naar de internationale luchthaven van Banjul, de hoofdstad van Gambia, gemiddeld zo'n 6 tot 7 uur.

Het is belangrijk op te merken dat de daadwerkelijke vliegtijd kan variëren afhankelijk van factoren zoals weersomstandigheden, vliegroute en het type vliegtuig dat wordt gebruikt. Indien er sprake is van een tussenstop, kan de totale reistijd langer zijn.

Het is altijd raadzaam om de specifieke vluchtschema's en vliegtijden te controleren bij luchtvaartmaatschappijen of reisbureaus voor de meest accurate informatie met betrekking tot de vliegtijd naar Gambia. Het is raadzaam op tijd je vliegticket te boeken.

Wat meenemen naar Gambia?

Het is altijd raadzaam om de meest recente reisinformatie te controleren en contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Gambia in jouw land voor specifieke vereisten en aanbevelingen voordat je naar Gambia reist. Dingen die je sowieso niet moet vergeten zijn:

paspoort gambia

 1. Geldig paspoort: Zorg ervoor dat je een geldig paspoort hebt dat nog minimaal zes maanden geldig is na de geplande vertrekdatum. Controleer ook de visumvereisten voor jouw nationaliteit.
 2. Visum: De meeste reizigers hebben een visum nodig om Gambia binnen te komen. Dit kan verkregen worden bij aankomst op de luchthaven of vooraf worden geregeld via de ambassade of het consulaat van Gambia in jouw land. Zorg ervoor dat je de juiste documentatie en betaling bij de hand hebt om het visumproces soepel te laten verlopen.
 3. Vaccinaties: Controleer de aanbevolen en verplichte vaccinaties voordat je naar Gambia reist. Dit kan variëren afhankelijk van jouw land van herkomst en de duur van jouw verblijf. Raadpleeg een medische professional of reiskliniek voor de juiste informatie over vaccinaties tegen ziekten zoals gele koorts, hepatitis A en B, tyfus en meningitis.
 4. Reisverzekering: Het wordt sterk aanbevolen om een reisverzekering af te sluiten voordat je naar Gambia reist. Zorg ervoor dat de verzekering medische kosten, evacuatie, verlies van bagage en andere onvoorziene gebeurtenissen dekt.
 5. Medicijnen en EHBO-kit: Neem indien nodig voldoende medicijnen mee voor de duur van jouw verblijf. Het is ook handig om een EHBO-kit bij je te hebben met basismedicijnen, verbandmiddelen en insectenwerende middelen.
 6. Geld en betaling: Zorg ervoor dat je voldoende contant geld in de lokale valuta (Gambiaanse dalasi) bij je hebt. Hoewel er ook geldautomaten en mogelijkheden zijn om met creditcards te betalen, is contant geld handig voor kleine uitgaven en op plaatsen waar elektronische betalingen mogelijk beperkt zijn.
 7. Een goede backpack: Voordat je vertrekt om door het land te trekken is het cruciaal dat je een geschikte backpack hebt die je goed kunt afstellen. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je backpack zo volledig mogelijk is uitgerust. Zo verloopt je reis een stuk soepeler en houd je het langer vol. Je weet nooit wanneer je tegen problemen aanloopt. Dan is het dragen van een goede backpack altijd een meevaller.

Checklist Backpacken in Gambia

 • Paspoort met geldig visum
 • Vaccinatiebewijs en malariapillen
 • Reisverzekering en kopieën van belangrijke documenten
 • Voldoende contant geld en creditcard
 • Backpack en daypack
 • Lichtgewicht kleding en comfortabele wandelschoenen
 • Muggenspray en klamboe
 • Zonnebrandcrème en zonnebril

Vergeet dit niet te bezoeken in Gambia

Tanji Fish Market

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je reis door Gambia is de Tanji Fish Market. Deze vismarkt ligt aan de kust van Tanji en is een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Elke ochtend komen vissers terug van zee met hun vangst en verkopen deze op de markt. Het is een kleurrijk en levendig schouwspel, waar je de lokale cultuur en de visserij-industrie van dichtbij kunt ervaren. Bovendien is de omgeving van Tanji prachtig en kun je er mooie stranden en natuur vinden.

Ons oordeel over backpacken in Gambia

Gambia is een geweldige bestemming voor backpackers die op zoek zijn naar avontuur en het ervaren van nieuwe culturen. Het land heeft veel te bieden, van prachtige stranden en nationale parken tot traditionele dorpen en lokale markten. Het is belangrijk om alert te blijven en bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, maar over het algemeen is Gambia een veilig land om te bezoeken. Zorg ervoor dat je de lokale keuken probeert en kennismaakt met de gastvrije bevolking.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
7
/10