Backpacken in Ghana

Backpacken in Ghana is een geweldige manier om het land te verkennen en de cultuur te ervaren. Ghana is een land in West-Afrika dat bekend staat om zijn vriendelijke bevolking, prachtige stranden, kleurrijke festivals en historische bezienswaardigheden. Backpackers kunnen genieten van een verscheidenheid aan activiteiten, zoals wandelen in de bergen, zwemmen in watervallen, safari's maken en kennismaken met de lokale keuken en cultuur.

Weetjes over Ghana

Hoofdstad: 
Accra
Beste reistijd: 
November & feb. t/m maart
Munteenheid: 
Cedi
Inwoners: 
33 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

Cultuur en geschiedenis van Ghana

Ghana is een land dat rijk is aan cultuur en geschiedenis. Het was een belangrijk centrum van de trans-Atlantische slavenhandel en de Ashanti-rijkdom, dat een van de machtigste koninkrijken van West-Afrika was. Vandaag de dag is Ghana een multiculturele samenleving met meer dan 100 etnische groepen, die elk hun eigen taal en tradities hebben. Bezoekers kunnen deelnemen aan culturele festivals, zoals het Homowo Festival in Accra, het Bakatue Festival in Elmina en het Kundum Festival in Axim, om de Ghanese cultuur van dichtbij te ervaren.

Lokale keuken en eetgewoontes in Ghana

De Ghanese keuken biedt een breed scala aan smaken en gerechten, van de pittige jollof rijst tot de hartige fufu en de lichtzoete kelewele. Vis en zeevruchten zijn populair in de kustgebieden, terwijl vleesgerechten zoals geit en kip veel voorkomen in het binnenland. Vegetarische opties zijn ook beschikbaar, zoals banku en okro-soep. Bezoekers moeten zich ervan bewust zijn dat veel Ghanese gerechten zeer pittig zijn en dat het drinken van water tijdens de maaltijd als onbeleefd wordt beschouwd. In plaats daarvan kun je een lokaal drankje proberen, zoals het frisse en verkwikkende sobolo.

Veiligheid in Ghana

Ghana wordt vaak beschouwd als een van de veiligste landen in Afrika voor reizigers. Criminaliteit komt voor, maar is meestal niet gewelddadig. Bezoekers moeten waakzaam zijn en hun waardevolle spullen bewaren, vooral in drukke gebieden zoals de hoofdstad Accra en de stranden van Cape Coast en Busua. Het wordt ook aanbevolen om na het donker niet alleen te reizen en om een ​​taxi te nemen in plaats van het openbaar vervoer.

Vervoer in Ghana

Het vervoer in Ghana kan uitdagend zijn, vooral voor reizigers die niet gewend zijn aan de infrastructuur en het verkeer. Het openbaar vervoer bestaat uit trotro's, kleine minibussen die overvol zijn en vaak chaotisch rijden. Een andere optie is om een taxi te nemen, maar zorg ervoor dat je de prijs vooraf afspreekt om verrassingen te voorkomen. Als je meer controle wilt over het reisschema, kun je een auto huren, maar houd er rekening mee dat de wegen soms in slechte staat verkeren. Ten slotte is het reizen per motor-taxi, of 'okada', een populaire optie in sommige gebieden, maar dit wordt door de overheid in sommige regio's verboden vanwege veiligheidsredenen.

Aanbevolen reisduur door Ghana

De aanbevolen reisduur voor backpacken in Ghana hangt af van je reisplannen en interesses. Als je alleen de belangrijkste hoogtepunten wilt bezoeken, zoals de historische forten en kastelen aan de kust, kun je in ongeveer een week of twee een goede indruk krijgen van het land. Als je meer tijd hebt en graag de natuurlijke schoonheid van Ghana wilt verkennen, overweeg dan om meer tijd door te brengen in de nationale parken en wildreservaten, zoals Mole National Park en Kakum National Park. Over het algemeen raden we aan om minstens twee weken uit te trekken om de belangrijkste bezienswaardigheden van Ghana te verkennen en volledig te kunnen genieten van de rijke cultuur en geschiedenis van het land.

Checklist Backpacken in Ghana

  • Paspoort met geldig visum
  • Vaccinatiebewijs en malariapillen
  • Reisverzekering en kopieën van belangrijke documenten
  • Voldoende contant geld en creditcard
  • Backpack en daypack
  • Lichtgewicht kleding en comfortabele wandelschoenen
  • Muggenspray en klamboe
  • Zonnebrandcrème en zonnebril
  • Waterfles en waterzuiveringstabletten
  • Zaklamp en batterijen

Vergeet dit niet te bezoeken in Ghana

Cape Coast Castle

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ghana is Cape Coast Castle, een voormalig slavenfort dat een belangrijke rol speelde in de trans-Atlantische slavenhandel. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen om meer te weten te komen over de gruwelen van de slavernij en de impact ervan op de Ghanese geschiedenis en cultuur. Het kasteel is ook prachtig gelegen aan de kust en biedt een indrukwekkend uitzicht op de oceaan. Bezoekers moeten er rekening mee houden dat de rondleiding soms emotioneel beladen kan zijn, maar het is een belangrijk en onvergetelijk onderdeel van een reis naar Ghana.

Ons oordeel over backpacken in Ghana

Backpacken in Ghana kan een onvergetelijke ervaring zijn voor reizigers die op zoek zijn naar een avontuurlijke en unieke bestemming. Met een rijke geschiedenis en cultuur, een gevarieerde keuken en prachtige landschappen, biedt Ghana veel te zien en te doen. Hoewel het vervoer en de veiligheid uitdagend kunnen zijn, kunnen deze worden overwonnen met de juiste planning en voorbereiding. Als je op zoek bent naar een authentieke Afrikaanse ervaring, is Ghana zeker een bestemming die het overwegen waard is.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
7
/10