Backpacken in Kenia

Ontdek de adembenemende wildernis van Kenia tijdens een backpackavontuur dat je diep in de ziel van het land brengt. Laat je betoveren door de majestueuze schoonheid van de Masai Mara, waar machtige leeuwen door de savanne zwerven. Verken de met sneeuw bedekte toppen van Mount Kenya, een uitdaging voor zelfs de meest doorgewinterde avonturiers. Duik in de rijke cultuur van de lokale stammen en verwonder je over de levendige tradities die generaties lang zijn doorgegeven. Van de bruisende straten van Nairobi tot de ongerepte kustlijn van Mombasa, backpacken in Kenia brengt je dichter bij de essentie van Afrika.

Weetjes over Kenia

Hoofdstad: 
Nairobi
Beste reistijd: 
Juni-okt. & Dec. t/m feb.
Munteenheid: 
Keniaanse shilling
Inwoners: 
53 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

cultuur kenia

Ervaar de cultuur en geschiedenis tijdens het backpacken Kenia

Kenia, een land doordrenkt van rijke cultuur en boeiende geschiedenis, verwelkomt je met open armen. Ontdek de kleurrijke Maasai-stammen, bewakers van eeuwenoude tradities en levenswijzen. Dompel jezelf onder in de levendige Swahili-cultuur langs de kust, waar Arabische invloeden samensmelten met Afrikaanse tradities. Ontdek de historische ruïnes van Gedi, een herinnering aan de oude handelsroutes die Kenia doorkruisten. Sta versteld van de archeologische schatten van de Grote Riftvallei, waar de wieg van de mensheid ooit stond. Kenia's cultuur en geschiedenis wachten erop om ontdekt te worden, een reis terug in de tijd die je zal betoveren en inspireren.

Welke taal spreken ze in Kenia?

In Kenia zijn er meerdere talen die worden gesproken. De twee officiële talen van Kenia zijn het Engels en het Swahili. Het Engels wordt veel gebruikt als de taal van het onderwijs, de overheid, het zakenleven en de media. Swahili, ook bekend als Kiswahili, is de nationale taal en wordt gesproken door een groot deel van de bevolking. Het is ook de meest gesproken taal in het dagelijks leven en wordt vaak gebruikt als een lingua franca tussen verschillende etnische groepen. Naast Engels en Swahili zijn er ook verschillende inheemse talen die door diverse etnische groepen in Kenia worden gesproken, zoals Kikuyu, Luo, Luhya, Kamba en vele anderen.

Maasai-stammen

Masaai stam Kenia

De Maasai-stammen, een van de meest iconische etnische groepen van Kenia, fascineren met hun unieke cultuur en tradities. Met hun kleurrijke kleding, prachtige sieraden en trotse levensstijl vormen ze een levendig symbool van het land. Maak kennis met hun eeuwenoude gebruiken, zoals de sprongdans, die kracht en moed uitbeeldt. Luister naar de verhalen van ouderen, bewaarders van wijsheid en erfgoed. Ontdek hun traditionele huizen, de beroemde Manyatta's, en leer over hun veehouderij en harmonieuze relatie met de natuur. Een ontmoeting met de Maasai-stammen in Kenia is een onvergetelijke ervaring die je diep zal raken en inspireren.

Sprongdans

De sprongdans is een intrigerend onderdeel van de Maasai-cultuur in Kenia. Deze traditionele dansvorm wordt uitgevoerd door de Maasai-stammen en staat symbool voor kracht, moed en vitaliteit. Tijdens de sprongdans springen de Maasai-krijgers in een ritmisch patroon omhoog, terwijl ze zingen en klappen. De hoogte van de sprongen is indrukwekkend en de dansers lijken bijna te zweven. Het is een spektakel dat de veerkracht en energie van de Maasai-gemeenschap weerspiegelt. De sprongdans is niet alleen een culturele uiting, maar ook een vorm van sociale interactie en verbondenheid binnen de Maasai-stammen.

Swahili cultuur

De Swahili-cultuur langs de kust van Kenia is een betoverende mix van Afrikaanse, Arabische en Europese invloeden. Wandel door de smalle steegjes van de oude Swahili-steden, zoals Lamu en Mombasa, en laat je meevoeren door de exotische geuren en levendige kleuren. Verken de prachtige Swahili-architectuur met zijn versierde deuren en binnenplaatsen. Geniet van de smaakvolle Swahili-keuken, waar specerijen de gerechten tot leven brengen. Ervaar de oprechte gastvrijheid van de Swahili-mensen en geniet van hun warmte en vriendelijkheid. De Swahili-cultuur is een juweel dat de geschiedenis en diversiteit van Kenia weerspiegelt.

Voel de Keniaanse historie tijdens het backpacken

Tijdens het backpacken in Kenia wordt de rijke geschiedenis van het land voelbaar op verschillende manieren. Bij het verkennen van oude Swahili-steden zoals Lamu en Mombasa, zie je prachtige architectuur en monumenten die getuigen van de handelsgeschiedenis en de Arabische invloeden in de regio. In het binnenland kom je archeologische vindplaatsen tegen, zoals de Koobi Fora-site, waar belangrijke fossielen zijn ontdekt die de evolutie van de mensheid hebben helpen onthullen. Door met de Maasai-stammen te interageren, leer je over hun traditionele levensstijl en erfgoed dat eeuwen teruggaat. Ook kun je historische locaties bezoeken, zoals Fort Jesus in Mombasa, dat een rol speelde in de koloniale geschiedenis van Kenia. Het backpacken in Kenia biedt dus de mogelijkheid om de geschiedenis van het land te ervaren en te waarderen door middel van tastbare en culturele overblijfselen.

Ruïnes van Gedi

Tijdens het backpacken in Kenia kun je de fascinerende ruïnes van Gedi verkennen en een glimp opvangen van het verleden. Deze historische locatie, gelegen aan de kust van Kenia, biedt een intrigerend inzicht in de Swahili-cultuur en de bloeiende handelsgeschiedenis van de regio. Terwijl je door de overwoekerde ruïnes dwaalt, kun je de overblijfselen van oude stenen huizen, moskeeën, paleizen en baden bewonderen. Het is een betoverende plek waar je je kunt voorstellen hoe het ooit was, gevuld met handelaars, ambachtslieden en bewoners die door de straten liepen. De ruïnes van Gedi laten je even reizen naar een ver verleden en zijn een must-visit voor geschiedenisliefhebbers tijdens je backpackavontuur in Kenia.

Lokale keuken van Kenia

De lokale keuken van Kenia is een ware smaakexplosie die je niet wilt missen tijdens je reis. Proef de diversiteit en unieke combinaties van kruiden en ingrediënten die de Keniaanse keuken kenmerken. Geniet van de overheerlijke Nyama Choma, gegrild vlees dat vaak wordt geserveerd met ugali (maïspap) en sukuma wiki (gebakken groene kool). Laat je verleiden door de smaakvolle pilau, een rijstgerecht gekruid met specerijen en geserveerd met vlees, vis of groenten. Probeer ook de beroemde Keniaanse samosa's, knapperige deegpakketjes gevuld met gekruid vlees of groenten. En vergeet niet om een slokje te nemen van de verfrissende en tropische vruchtensappen, zoals passievruchtensap of mango smoothie. De lokale keuken van Kenia is een feest voor de zintuigen en een geweldige manier om de cultuur te ervaren.

Is Kenia veilig?

De veiligheidssituatie in Kenia varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke locatie en de huidige omstandigheden. Over het algemeen is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en op de hoogte te blijven van actuele reisadviezen van betrouwbare bronnen, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel Kenia enkele veiligheidsuitdagingen kent, is het land ook een populaire toeristische bestemming met veel reizigers die er veilig van hun verblijf genieten. Het is verstandig om alert te blijven, je persoonlijke bezittingen goed in de gaten te houden en advies te vragen aan lokale bevolking of betrouwbare gidsen. Door verantwoordelijk te reizen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je over het algemeen een veilige en plezierige ervaring hebben in Kenia.

Criminaliteit in Kenia

Net als in veel andere landen is er in Kenia sprake van criminaliteit. Diefstal, zakkenrollerij en overvallen kunnen voorkomen, met name in drukke toeristische gebieden en stedelijke centra. Het is belangrijk om waakzaam te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Houd je waardevolle spullen veilig en zichtbaarheid beperkt, vermijd afgelegen gebieden 's nachts en reis bij voorkeur in groepen. Het is ook verstandig om de lokale wetten en gebruiken te respecteren en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Door alert te zijn en proactieve veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je je risico op criminaliteit in Kenia verminderen en een veiligere reiservaring hebben.

LHBTI-situatie in Kenia

De situatie voor de LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse) in Kenia is complex. Homoseksualiteit wordt in het land strafbaar gesteld en kan leiden tot discriminatie en vervolging. Het is belangrijk op te merken dat LHBTI-rechten en acceptatie in Kenia nog steeds een uitdaging vormen. Het is raadzaam om als LHBTI-reiziger voorzichtig te zijn en discreet te blijven over je seksuele geaardheid. Het is verstandig om jezelf goed te informeren over de lokale gebruiken en wetten, en om advies in te winnen bij lokale LHBTI-organisaties en betrouwbare bronnen voordat je reist. Respecteer de lokale cultuur en wees bewust van mogelijke risico's voor je eigen veiligheid en welzijn.

Welke gevaarlijke dieren vind je in Kenia?

Tijdens het backpacken in Kenia is het belangrijk om bewust te zijn van de aanwezigheid van wilde dieren en enkele potentiële gevaarlijke soorten. In nationale parken en reservaten kun je wilde dieren tegenkomen, waaronder leeuwen, olifanten, buffels en nijlpaarden. Het is essentieel om altijd een veilige afstand te bewaren en niet te provoceren of te benaderen. Volg de instructies van de parkrangers op en vermijd onnodige risico's.

buffel kenia

Daarnaast kunnen er ook giftige slangen voorkomen in bepaalde delen van Kenia. Het is raadzaam om wandelpaden te volgen, je voeten te controleren voordat je ergens gaat zitten en schoeisel te dragen dat je voeten beschermt.

Het is verstandig om jezelf goed te informeren over de specifieke gebieden die je wilt bezoeken en de mogelijke risico's. Raadpleeg lokale gidsen en autoriteiten voor actuele informatie over de veiligheid en gedragsrichtlijnen met betrekking tot wilde dieren tijdens je backpackavontuur in Kenia.

Vervoer in Kenia

Het vervoer in Kenia biedt diverse opties voor backpackers. Een veelvoorkomende vorm van openbaar vervoer is de matatu, een minibusje dat vaak vol zit en verschillende routes in steden en dorpen aflegt. Het is een goedkope, maar soms ook chaotische manier van reizen. Voor langere afstanden kun je gebruik maken van bussen of shuttle services, die meer comfort en betrouwbaarheid bieden.

Als je flexibiliteit wilt, kun je een taxi nemen of een motorfiets-taxi, bekend als boda boda. Zorg ervoor dat je prijsafspraken maakt voordat je vertrekt. Voor avontuurlijke reizigers zijn er ook treinverbindingen beschikbaar, zoals de Madaraka Express tussen Nairobi en Mombasa. Houd er rekening mee dat de verkeerssituatie druk kan zijn, vooral in grote steden. Wees alert op je persoonlijke bezittingen en volg de lokale verkeersregels.

Liften

Het liften in Kenia kan riskant zijn en wordt over het algemeen niet aanbevolen. Hoewel er enkele mensen zijn die succesvol hebben gelift, brengt het liften bepaalde veiligheidsrisico's met zich mee. Het is moeilijk om de betrouwbaarheid en intenties van onbekende bestuurders te beoordelen, en er zijn gevallen van overvallen en andere onveilige situaties gemeld.

Als je ervoor kiest om te liften, wees dan uiterst voorzichtig en volg deze richtlijnen:

 1. Reis altijd in groepen en laat anderen weten waar je naartoe gaat.
 2. Accepteer alleen een lift van mensen die je vertrouwt en die betrouwbaar lijken.
 3. Wees alert en vertrouw op je instinct. Als iets niet goed aanvoelt, weiger dan de lift.
 4. Zorg ervoor dat je een mobiele telefoon bij je hebt en dat deze is opgeladen.

Aanbevolen reisduur voor Kenia

Voor een safari-ervaring in de beroemde nationale parken, zoals de Masai Mara of Amboseli, is een verblijf van minimaal 3 tot 4 dagen aan te raden. Dit geeft je voldoende tijd om wilde dieren te spotten en de schoonheid van de savanne te ervaren.

Als je ook de kust wilt verkennen, zoals Mombasa of Diani Beach, kun je extra tijd toevoegen aan je reis. Hier kun je genieten van de prachtige stranden, snorkelen, duiken of gewoon ontspannen.

Voor een meer uitgebreide reis, waarbij je ook culturele bezienswaardigheden en steden zoals Nairobi wilt verkennen, kun je overwegen om 2 tot 3 weken uit te trekken.

Uiteraard kun je de reisduur aanpassen aan je eigen voorkeuren en beschikbare tijd. Het is altijd goed om voldoende tijd te nemen om te genieten van de verschillende hoogtepunten en de diverse landschappen en cultuur van Kenia te ervaren.

Hoelang vliegen naar Kenia?

De vliegtijd naar Kenia kan variëren afhankelijk van de vertreklocatie en eventuele tussenstops. Over het algemeen duurt een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia, ongeveer 8 tot 9 uur. Houd er rekening mee dat de werkelijke vliegtijd kan worden beïnvloed door factoren zoals weersomstandigheden en de specifieke route van de luchtvaartmaatschappij.

Als je een vlucht hebt met een tussenstop, kan de totale reistijd langer zijn, afhankelijk van de duur van de tussenstop en de route van de vlucht. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten aan tussen Amsterdam Schiphol Airport en Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, de belangrijkste internationale luchthaven van Kenia.

Checklist voor backpacken in Kenia

 • Paspoort: Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Kenia.
 • Visum: Controleer of je een visum nodig hebt voordat je vertrekt. Je kunt een visum vooraf aanvragen of bij aankomst op de luchthaven verkrijgen.
 • Reisverzekering: Zorg voor een goede reisverzekering die medische kosten, evacuatie en verlies/diefstal van bagage dekt.
 • Gezondheid: Raadpleeg een arts of reiskliniek voor advies over aanbevolen vaccinaties en neem eventueel malariaprofylaxe.
 • Geld: Neem voldoende contant geld mee in kleine coupures, aangezien niet overal creditcards worden geaccepteerd. Zorg ook voor een geldig identiteitsbewijs.
 • Kleding: Pak lichte, ademende kleding in voor de warme temperaturen overdag, maar neem ook warme kleding mee voor de koelere avonden en hoger gelegen gebieden. Vergeet niet om comfortabele wandelschoenen, een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen.
 • Reisapotheek: Stel een basis reisapotheek samen met verbandmiddelen, medicatie tegen diarree en insectenwerende middelen.
 • Elektronica: Neem een reisstekker mee voor het opladen van je elektronische apparaten.
 • Veiligheid: Wees alert op je persoonlijke veiligheid. Houd je waardevolle spullen veilig, loop niet alleen 's nachts en volg de lokale veiligheidsrichtlijnen op.
 • Communicatie: Zorg voor een lokale simkaart of informeer naar de mogelijkheden van mobiele data om in contact te blijven en informatie op te zoeken.
 • Respecteer de cultuur: Kenia heeft een diverse cultuur. Toon respect voor de lokale tradities, gebruiken en kledingvoorschriften, met name bij het bezoeken van religieuze plaatsen.
 • Backpack: Investeer in een kwalitatieve en comfortabele backpack die geschikt is voor je reis.
 • Informeer jezelf: Lees reisgidsen, zoek informatie online en praat met andere reizigers voorafgaand aan je reis om meer te leren over de bestemmingen, transportopties en bezienswaardigheden in Kenia.

Zorg ervoor dat je de bovenstaande items hebt voordat je naar Kenia gaat backpacken. Een geldig paspoort en visum zijn essentieel om het land binnen te komen. Zorg ook voor een goede reisverzekering, aangezien medische kosten in Kenia hoog kunnen zijn. Vergeet niet om vaccinaties te halen en malariatabletten in te nemen, aangezien dit nodig is om gezond te blijven tijdens het reizen.

Een backpack of reistas is belangrijk om al je spullen in te vervoeren. Zorg ervoor dat je ook geschikte wandelschoenen en kleding hebt voor het warme weer. Bescherm jezelf tegen de felle zon en muggenbeten met een zonnebril, zonnebrandcrème en insectenwerend middel. Neem ook een waterfles en waterzuiveringstabletten mee, aangezien niet al het water drinkbaar is.

Met deze checklist ben je goed voorbereid om te gaan backpacken in Kenia en kan je zorgeloos genieten van de prachtige natuur en cultuur van het land!

Vergeet dit niet te bezoeken in Kenia

Masai Mara National Reserve

Als je in Kenia bent, mag je een bezoek aan het Masai Mara National Reserve niet missen. Dit reservaat is een van de beroemdste wildparken ter wereld en biedt een spectaculair uitzicht op de Great Migration, waarbij miljoenen wildebeesten, zebra's en gazellen door de Mara rivier oversteken. Hier kun je ook de "Big Five" zien: leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in het park, van budgetkampen tot luxe lodges.

Ons oordeel over backpacken in Kenia

Backpacken in Kenia is een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger. Het land heeft veel te bieden, van adembenemende natuurparken tot levendige steden en prachtige stranden. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je vertrekt. Zorg dat je voldoende informatie hebt over de lokale cultuur en gewoonten, en neem de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. Als je van plan bent om te gaan backpacken in Kenia, raden we je aan om minimaal 2-3 weken uit te trekken voor je reis. Dit geeft je voldoende tijd om verschillende gebieden te verkennen en alle hoogtepunten van het land te zien. Om te reizen door Kenia kun je gebruik maken van het lokale vervoer, zoals de matatus en boda-boda's, maar we raden aan om een betrouwbare tour operator te zoeken voor langere afstanden. Ons advies is om tijdens je reis de prachtige Masai Mara natuurreservaat en het adembenemende Lamu eiland te bezoeken. Vergeet ook niet te genieten van de lokale keuken, zoals de heerlijke nyama choma en ugali. Kenia is een prachtige bestemming voor backpackers die willen genieten van een unieke reiservaring en nieuwe culturen willen ontdekken. Zolang je goed voorbereid bent en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, is backpacken in Kenia een geweldige ervaring die je nooit zult vergeten.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
8
/10