Rondreis Namibië

Ontdek de adembenemende schoonheid van Namibië tijdens een onvergetelijke rondreis door dit fascinerende land. Van de uitgestrekte rode duinen van de Sossusvlei tot de majestueuze Fish River Canyon en de spectaculaire zandduinen van de Namib-woestijn, Namibië is een bestemming die je zintuigen prikkelt en je hart steelt. Tijdens deze avontuurlijke reis maak je kennis met de rijke cultuur van de Himba-stam, spot je wilde dieren in het Etosha National Park en geniet je van de sereniteit van de Skeleton Coast. Laat je betoveren door de eindeloze landschappen en de warmte van de Namibische bevolking tijdens jouw rondreis in Namibië!

Weetjes over Namibië

Hoofdstad: 
Windhoek
Beste reistijd: 
Oktober t/m december
Munteenheid: 
Namibische dollar
Inwoners: 
2.5 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Namibië

Namibië is een land met een rijke cultuur en een fascinerende geschiedenis. De diversiteit van de etnische groepen in Namibië zorgt voor een kleurrijke en levendige cultuur, waarin tradities, kunst en muziek centraal staan. Tegelijkertijd heeft Namibië een bewogen geschiedenis gekend, gekenmerkt door kolonisatie, apartheid en onafhankelijkheidsstrijd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op zowel de unieke cultuur als de belangrijke historische gebeurtenissen die Namibië hebben gevormd.

Welke taal spreken ze in Namibië?

In Namibië zijn er verschillende officiële talen. De belangrijkste talen die gesproken worden, zijn het Engels, het Duits en het Afrikaans.

Het Engels wordt veel gebruikt als lingua franca en wordt begrepen en gesproken door een groot deel van de bevolking, vooral in stedelijke gebieden, toeristische bestemmingen en zakelijke omgevingen. Duits heeft ook een sterke aanwezigheid in Namibië vanwege de koloniale geschiedenis van het land. Er zijn nog steeds Duitssprekende gemeenschappen en er is invloed van de Duitse taal in de Namibische cultuur, vooral in steden zoals Windhoek en Swakopmund.

Afrikaans, een taal die voortkomt uit het Nederlands, wordt ook veel gesproken in Namibië. Het wordt begrepen en gesproken door een aanzienlijk deel van de bevolking en heeft invloed op de lokale dialecten en cultuur.

Naast deze talen zijn er nog andere inheemse talen die in Namibië worden gesproken, zoals Oshiwambo, Herero, Damara/Nama, Kwangali, en vele anderen. Deze talen worden voornamelijk gesproken door de inheemse bevolkingsgroepen in verschillende regio's van het land.

Cultuur tijdens je rondreis Namibië

De cultuur van Namibië is absoluut rijk en divers. Het land herbergt een schat aan verschillende etnische groepen, elk met hun eigen tradities, kunstvormen en levenswijzen. De Himba-stam, bijvoorbeeld, staat bekend om hun unieke kledingstijl, waarbij ze zich sieren met prachtige sieraden en okerachtige huidverf. De Damara-stam staat bekend om hun dansen en muziek, terwijl de San-stam bekend staat om hun uitgebreide kennis van de natuur en hun vaardigheden in jagen en verzamelen. Door het land te verkennen en in contact te komen met de lokale bevolking, kun je de diepte en diversiteit van de Namibische cultuur echt ervaren en waarderen. Het is een onvergetelijke ervaring die je reis verrijkt en je een dieper begrip geeft van dit prachtige land.

Geschiedenis van Namibië

De geschiedenis van Namibië omvat een complexe mix van inheemse volkeren, koloniale overheersing en een lange strijd voor onafhankelijkheid. In de oudheid werd het gebied bewoond door verschillende inheemse stammen, zoals de San en de Damara. In de 15e eeuw kwamen Europese ontdekkingsreizigers, waaronder de Portugezen, aan in Namibië en begonnen ze handel te drijven met de lokale bevolking. Tijdens je rondreis door Namibië zul je hier en daar nog steeds sporen zien van de geschiedenis van het land.

Late 19e eeuw

In de late 19e eeuw begonnen Europese mogendheden aanspraak te maken op delen van Namibië. Duitsland vestigde in 1884 een kolonie genaamd Duits-Zuidwest-Afrika. Tijdens de Duitse overheersing werden de inheemse volkeren vaak onderdrukt en beroofd van hun land. Bovendien leidde de Duitse aanwezigheid tot gewapend verzet van de Herero- en Nama-stammen, wat resulteerde in een genocide waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Namibië na WO-I

Na de Eerste Wereldoorlog werd Duits-Zuidwest-Afrika onder mandaat van de Volkenbond geplaatst en werd het beheerd door Zuid-Afrika. Onder het apartheidsregime van Zuid-Afrika werden de inheemse Namibiërs gediscrimineerd en onderdrukt. Dit leidde tot de opkomst van verschillende nationalistische bewegingen die streefden naar onafhankelijkheid.

Onafhankelijkheid Namibië

De Namibische onafhankelijkheidsstrijd bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 60 en 70, met het South West Africa People's Organization (SWAPO) als leidende kracht. Na jaren van guerrillaoorlogvoering en internationale druk werd Namibië uiteindelijk onafhankelijk op 21 maart 1990. Sam Nujoma werd de eerste president van het onafhankelijke Namibië. Sinds de onafhankelijkheid heeft Namibië gestreefd naar nationale verzoening, economische ontwikkeling en het behoud van culturele diversiteit. Het land is erin geslaagd om politieke stabiliteit te handhaven en heeft een groeiende toeristenindustrie aangetrokken vanwege zijn prachtige landschappen en unieke flora en fauna.

De geschiedenis van Namibië heeft diepe sporen nagelaten in de samenleving, en er wordt nog steeds gewerkt aan het aanpakken van de sociaaleconomische ongelijkheid en het bevorderen van nationale eenheid. Desondanks heeft het land grote vooruitgang geboekt en blijft het zich ontwikkelen in de richting van een veelbelovende toekomst.

Lokale keuken en eetgewoontes in Namibië

Omdat je tijdens je rondreis door Namibië waarschijnlijk door veel verschillende gebieden komt, is het goed om te weten wat de eetgewoontes zijn in het land. De eetgewoontes in Namibië worden beïnvloed door zowel de inheemse tradities als de invloeden van andere culturen. Een belangrijk onderdeel van de Namibische keuken is vlees, vooral rundvlees, lamsvlees en wild. Een populaire Namibische specialiteit is braai, een soort barbecue waarbij vlees op open vuur wordt gegrild. Dit gaat vaak gepaard met pap, een dikke maïsmeelpap, en verschillende groenten en salades.

Daarnaast zijn visgerechten ook populair, vooral in kustgebieden zoals Swakopmund en Walvis Bay. Verse vis en schelpdieren worden vaak geserveerd met bijgerechten zoals rijst, groenten en sauzen.

Inheemse gemeenschappen hebben hun eigen traditionele gerechten. Bijvoorbeeld, de Himba-stam maakt gebruik van geitenmelk en -vlees in hun gerechten, terwijl de San-stam bekend staat om het eten van wilde vruchten, noten en het jagen van wild.

In de stedelijke gebieden van Namibië vind je ook invloeden van andere keukens, zoals Duits, Portugees en Zuid-Afrikaans. Restaurants bieden vaak een scala aan internationale gerechten aan, variërend van steaks en schnitzels tot pizza en sushi. Het is ook interessant om lokale drankjes te proeven, zoals Tafel Lager, een populair Namibisch bier, en de traditionele drank genaamd Mahangu, gemaakt van gierst.

Is Namibië veilig?

Ja, over het algemeen wordt Namibië als een veilige bestemming beschouwd voor rondreizen. Het land heeft een relatief lage criminaliteitsgraad en de meeste toeristische gebieden worden goed bewaakt. Het is echter altijd verstandig om waakzaam te blijven en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het bewaren van waardevolle spullen op een veilige plaats, het vermijden van afgelegen gebieden 's nachts en het volgen van de instructies van lokale autoriteiten en gidsen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke omstandigheden in Namibië, zoals extreme hitte en ruig terrein. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals voldoende water drinken, zonnebrandcrème gebruiken en de juiste kleding en uitrusting dragen voor de omgeving waarin je reist.

Malaria in Namibië

Voordat je rondreis door Namibië begint wil je natuurlijk weten wat het risico op malaria is. Het grootste risico op malaria komt voor in de noordelijke regio's van het land, met name in de gebieden langs de grens met Angola en Zambia, zoals de Caprivi Strip. In deze gebieden is het aanbevolen om preventieve maatregelen te nemen om malaria te voorkomen.

Als je van plan bent om naar deze regio's te reizen, is het verstandig om een reisadvies te raadplegen van een erkende gezondheidsinstantie of een reisgeneeskundige. Zij kunnen je voorzien van specifiek advies over malariaprofylaxe, zoals het innemen van antimalariamedicatie en het nemen van maatregelen om muggenbeten te voorkomen, zoals het dragen van bedekkende kleding en het gebruik van muggenwerende middelen.

Vervoer in Namibië

Het vervoer in Namibië varieert van moderne wegen tot afgelegen en ruige terreinen. Om het land te verkennen, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden beschikbaar.

Autoverhuur is een populaire keuze voor reizigers. Windhoek, de hoofdstad van Namibië, heeft verschillende autoverhuurbedrijven waar je een voertuig kunt huren. Zorg ervoor dat je over de juiste rijbewijzen en verzekeringen beschikt voordat je de weg op gaat. Houd er rekening mee dat sommige delen van Namibië, zoals de afgelegen woestijngebieden, vereisen dat je een 4x4-voertuig huurt vanwege de ruige terreinen. Ook bij het spotten van wilde dieren tijdens je safari zul je soms op lastigere wegen komen.

Daarnaast zijn er busdiensten beschikbaar voor langeafstandsreizen tussen steden en dorpen. De dienstregeling kan variëren, dus het is raadzaam om van tevoren informatie in te winnen over vertrektijden en routes.

Voor kortere afstanden in stedelijke gebieden kun je gebruikmaken van taxi's. Het is belangrijk om vooraf een prijs af te spreken of de meter aan te zetten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Voor avontuurlijke reizigers zijn er ook mogelijkheden voor zelfrijdende kampeertochten, waarbij je met een 4x4-voertuig en kampeeruitrusting de wildernis kunt verkennen. In de zomer kan dit wel erg warm zijn. Het is dan belangrijk om je tent goed koel te houden. In de nachten is het (waar toegestaan) handig om vuur te maken.

Het is essentieel om altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het reizen in Namibië, zoals het meenemen van voldoende water, reservebrandstof en een kaart of navigatiesysteem.

Hoelang rondreizen door Namibië?

De aanbevolen reisduur voor Namibië hangt af van de specifieke interesses en reisplannen van de bezoeker. Gezien de uitgestrektheid en diversiteit van het land, is het ideaal om minimaal 2 tot 3 weken uit te trekken om de belangrijkste hoogtepunten te verkennen. Tijdens deze periode kun je de adembenemende duinen van de Sossusvlei verkennen, wilde dieren spotten in het Etosha National Park, de spectaculaire Fish River Canyon bewonderen en genieten van de unieke schoonheid van de Namib-woestijn.

Daarnaast biedt Namibië ook mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten, zoals wandelen in de prachtige bergen van Damaraland, een bezoek aan de Himba-gemeenschappen en het verkennen van de schilderachtige Skeleton Coast.

Als je meer tijd hebt, kun je overwegen om ook andere bezienswaardigheden en regio's zoals de Caprivi-strook, de Waterberg Plateau en de charmante kustplaats Swakopmund te verkennen.

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om te reizen tussen de verschillende bestemmingen, rekening houdend met de soms lange afstanden en de ruige terreinen. Hierdoor kun je optimaal genieten van de diversiteit en schoonheid van Namibië.

Vergeet dit niet te bezoeken in Namibië

Sossusvlei duinen

De Sossusvlei duinen zijn een van de meest iconische bezienswaardigheden van Namibië en zijn een must-see voor elke backpacker. De duinen zijn meer dan 200 meter hoog en zijn de hoogste in de wereld. De beste tijd om de duinen te bezoeken is bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer het licht de duinen in prachtige kleuren verlicht. Het beklimmen van de duinen is een uitdagende maar onvergetelijke ervaring en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. Vergeet niet om je camera mee te nemen en geniet van deze onvergetelijke ervaring.

Ons oordeel over backpacken in Namibië

Backpacken in Namibië is een unieke ervaring die je de mogelijkheid biedt om de prachtige landschappen, wilde dieren en rijke cultuur van het land te ontdekken. Door voorbereid te zijn en enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je vol vertrouwen het land verkennen en genieten van alles wat het te bieden heeft. Zorg voor een goede planning en vergeet niet om te genieten van de prachtige uitzichten en de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
7
/10