Backpacken in tanzania

Backpacken in Tanzania

Tanzania is een van de meest populaire bestemmingen voor backpackers in Afrika en biedt een breed scala aan activiteiten en ervaringen voor avontuurlijke reizigers. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je backpackreis naar Tanzania te plannen.

Weetjes over Tanzania

Hoofdstad: 
Dodoma
Beste reistijd: 
NL Winter & NL zomer
Munteenheid: 
Tanzaniaanse shilling
Inwoners: 
63 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

Cultuur en geschiedenis van Tanzania

Tanzania heeft een rijke en diverse cultuur, met meer dan 120 verschillende etnische groepen. De grootste groepen zijn de Sukuma, Chagga, Haya, en Nyamwezi. De Maasai staan bekend om hun traditionele levensstijl en kleurrijke kleding. De cultuur van Tanzania is beïnvloed door kolonisatie en globalisatie, maar de traditionele gewoontes en rituelen blijven behouden.

De geschiedenis van Tanzania gaat terug tot de prehistorie, met rotstekeningen die dateren van meer dan 30.000 jaar geleden. Tanzania was vroeger een belangrijke handelsroute tussen de Arabische wereld en het binnenland van Afrika. Tijdens de koloniale periode was Tanzania een Duitse en later een Britse kolonie. Tanzania werd onafhankelijk in 1961 en heeft sindsdien een bewogen geschiedenis.

Lokale keuken en eetgewoontes in Tanzania

De Tanzaniaanse keuken is gevarieerd en wordt beïnvloed door de lokale gewassen en het klimaat. Rijst en maïs zijn de belangrijkste voedingsmiddelen, vaak geserveerd met vlees, vis of groenten. Het nationale gerecht van Tanzania is Ugali, een dikke pap gemaakt van maïsmeel. Andere populaire gerechten zijn Nyama Choma (geroosterd vlees), Mshikaki (gegrild vlees op een stokje) en Samosa's.

Als je gaat backpacken in Tanzania, moet je er rekening mee houden dat de hygiëne en voedselveiligheid soms niet aan westerse standaarden voldoen. Eet alleen bij drukbezochte eetgelegenheden en drink alleen flessenwater.

Veiligheid in Tanzania

Over het algemeen is Tanzania een veilig land om in te reizen. Toch zijn er wel enkele risico's, vooral in de grote steden. Criminaliteit en zakkenrollerij komen hier regelmatig voor. Het is verstandig om waardevolle spullen te verbergen en 's nachts niet alleen over straat te lopen.

Tijdens safari's en bergbeklimmingen in Tanzania moet je altijd de instructies van je gids opvolgen. Er zijn wilde dieren en gevaarlijke terreinen, dus blijf op de aangegeven paden en houd afstand van dieren.

Vervoer in Tanzania

Het openbaar vervoer in Tanzania is goedkoop maar chaotisch. Bussen en daladala's (minibusjes) zijn de meest gebruikte vervoersmiddelen door de lokale bevolking. Als backpacker kun je deze opties gebruiken, maar wees bereid om dicht op elkaar gepakt te zitten.
Als je wat meer comfort wilt, kun je gebruik maken van taxi's of privé-auto's met chauffeur. Houd er wel rekening mee dat dit duurder is dan het openbaar vervoer.
Een populaire manier van reizen in Tanzania is per motorfiets. Dit geeft je de vrijheid om te gaan waar je wilt, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je een helm draagt en de lokale verkeersregels kent.

Aanbevolen reisduur door Tanzania

Tanzania heeft veel te bieden en de ideale reisduur hangt af van wat je wilt zien en doen. Voor een safari in de Serengeti en Ngorongoro-krater moet je minimaal drie dagen uittrekken. Als je Mount Kilimanjaro wilt beklimmen, moet je minstens zes dagen uittrekken.

Voor degenen die ook wat tijd willen doorbrengen aan de kust, zoals op Zanzibar, raden we aan om minstens twee weken uit te trekken. Zo kun je genieten van alle hoogtepunten van Tanzania en voldoende tijd nemen om te ontspannen.

Wat mag je niet vergeten als je gaat backpacken in Tanzania

  • Zorg ervoor dat je je altijd houdt aan de lokale gebruiken en respectvol omgaat met de lokale bevolking.
  • Kleed je bescheiden en draag geen opvallende sieraden.
  • Neem voldoende contant geld mee, omdat creditcards niet overal worden geaccepteerd.
  • Zorg er ook voor dat je voldoende malaria profylaxe hebt en jezelf beschermt tegen muggenbeten.

Vergeet dit niet te bezoeken in Tanzania

Ngorongoro crater in tanzania

Ngorongoro-krater

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je backpackreis door Tanzania is de Ngorongoro-krater. Dit is een vulkanische krater die wordt beschouwd als een van de zeven natuurwonderen van Afrika. Hier kun je wilde dieren spotten, zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Daarnaast is de omgeving prachtig en kun je genieten van spectaculaire uitzichten. Vergeet niet om je camera mee te nemen!

Ons oordeel over backpacken in Tanzania

Tanzania is een fantastische bestemming voor backpackers die op zoek zijn naar avontuur en cultuur. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur, prachtige natuur en een breed scala aan activiteiten.
Als je gaat backpacken in Tanzania, is het belangrijk om rekening te houden met de lokale gebruiken en hygiëne. Wees voorbereid op chaotisch openbaar vervoer en houd rekening met veiligheidsrisico's.

Geschreven en beoordeeld door: Pieter Schoenmakers
8.5
/10