Backpacken in Indonesië

Als je van plan bent om te gaan backpacken in Indonesië, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Indonesië is een prachtig land met een rijke cultuur en geschiedenis, heerlijk eten en adembenemende landschappen. Als backpacker kun je het beste gebruik maken van het lokale openbaar vervoer om de omgeving te verkennen en om te genieten van de lokale cultuur. In dit artikel lees je advies over backpacken in Indonesië.

Weetjes over Indonesië

Hoofdstad: 
Jakarta
Beste reistijd: 
April t/m oktober
Munteenheid: 
Indonesische Roepia
Inwoners: 
274 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Indonesië

Indonesië heeft een rijke geschiedenis en een diverse cultuur. Er zijn meer dan 300 etnische groepen die hun eigen tradities en talen hebben. Het land heeft ook een lange koloniale geschiedenis, die begon met de komst van de Nederlanders in de 16e eeuw en eindigde met de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945.
Als backpacker kun je veel leren over de geschiedenis van Indonesië door het bezoeken van musea en historische locaties. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om het voormalige Nederlandse fort in de stad Jakarta te bezoeken en de Balinese tempels te bezichtigen.

Lokale keuken en eetgewoontes in Indonesië

Indonesië staat bekend om zijn heerlijke keuken. Het land biedt een scala aan gerechten, van milde tot pittige smaken en van vlees tot vegetarisch. Het is gebruikelijk om met stokjes te eten, hoewel je vaak ook bestek kunt krijgen.
Als backpacker kun je het beste op zoek gaan naar lokale warungs (kleine eetstalletjes) om van de lokale gerechten te genieten. Probeer eens de nasi goreng, gado-gado of sate. Wees wel voorzichtig met het drinken van kraanwater, het wordt aangeraden om flessen water te kopen om ziekte te voorkomen.

Veiligheid in Indonesië

Over het algemeen is Indonesië een veilig land om te backpacken. Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om je waardevolle spullen te bewaren in een kluisje in je accommodatie en om te letten op je omgeving.
Daarnaast kunnen er in sommige delen van Indonesië aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's voorkomen. Controleer daarom altijd het laatste nieuws en waarschuwingen van de autoriteiten.

Vervoer in Indonesië

Het openbaar vervoer in Indonesië is goedkoop en biedt een breed scala aan opties, van bussen en treinen tot boten en vliegtuigen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de afstanden tussen de verschillende eilanden.
Als backpacker kun je het beste gebruik maken van lokale bussen en treinen om de omgeving te verkennen. Het huren van een scooter is ook een populaire optie, maar houd er rekening mee dat het verkeer chaotisch kan zijn en dat de verkeersregels niet altijd worden nageleefd.

Aanbevolen reisduur door Indonesië

Indonesië is een groot land met veel te ontdekken. Een reisduur van twee tot drie maanden wordt aanbevolen om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien.
Als backpacker kun je het beste de tijd nemen om te genieten van de lokale cultuur en om te ontspannen op de prachtige stranden. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om te reizen tussen de verschillende eilanden en om te wennen aan de lokale levensstijl.

Wat mag je niet vergeten als je gaat backpacken in Indonesië

Als je gaat backpacken in Indonesië, zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten. Allereerst is het belangrijk om voldoende contant geld op zak te hebben, omdat niet alle winkels en restaurants creditcards accepteren.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonnebrandcrème en muggenspray mee te nemen, vooral als je van plan bent om veel tijd buiten door te brengen. Vergeet ook niet om je paspoort en visum bij je te hebben, en om een kopie van deze documenten te maken voor het geval je ze kwijtraakt.

Tot slot is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de lokale gewoonten en gebruiken, zodat je geen beledigende fouten maakt tijdens je verblijf in Indonesië.

Vergeet dit niet te bezoeken in Indonesië

Borobudur-tempel

Als je in Indonesië bent, mag je de Borobudur-tempel niet missen. Dit is een Boeddhistische tempel die dateert uit de 8e eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend gaat om de drukte te vermijden en om te genieten van de zonsopgang boven de tempel.

Ons oordeel over backpacken in Indonesië

Indonesië is een prachtig land om te backpacken, met een rijke geschiedenis, heerlijk eten en adembenemende landschappen. Als backpacker kun je het beste gebruik maken van het lokale openbaar vervoer om de omgeving te verkennen en om te genieten van de lokale cultuur.
Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om te reizen tussen de verschillende eilanden en om jezelf voldoende te beschermen tegen de zon en muggen. Met de nodige voorzorgsmaatregelen is backpacken in Indonesië een onvergetelijke ervaring die je nog lang bij zal blijven.

Geschreven en beoordeeld door: Nikkie van Hagen
9.5
/10