Backpacken in Laos

Laos is een prachtig land in Zuidoost-Azië dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid, vriendelijke bevolking en rijke cultuur en geschiedenis. Als backpacker heb je hier de kans om de lokale cultuur te ervaren en te genieten van een aantal van de mooiste landschappen ter wereld. Hieronder vind je een aantal tips om je backpackavontuur in Laos onvergetelijk te maken.

Weetjes over Laos

Hoofdstad: 
Vientiane
Beste reistijd: 
Oktober t/m april
Munteenheid: 
Loatiaanse kip
Inwoners: 
7.5 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

Cultuur en geschiedenis van Laos

Laos heeft een rijke en fascinerende geschiedenis en cultuur die teruggaat tot duizenden jaren. Het land heeft vele invloeden ondergaan, waaronder het boeddhisme, hindoeïsme en Franse kolonisatie. Als backpacker is het belangrijk om respectvol te zijn voor de lokale cultuur en gewoonten, bijvoorbeeld door gepaste kleding te dragen bij het bezoeken van tempels en pagodes. Laotianen zijn over het algemeen erg vriendelijk en gastvrij en zullen je met open armen ontvangen.

Lokale keuken en eetgewoontes in Laos

Laotiaanse keuken is verrassend lekker en uniek. Je moet zeker de lokale specialiteiten proberen, zoals sticky rice, papajasalade en larb (gemarineerd gehakt). Er zijn ook veel straatverkopers die heerlijk eten aanbieden voor een lage prijs. Het is echter wel belangrijk om op te letten waar je eet en drinkt, zodat je geen last krijgt van een voedselvergiftiging. Drinkwater uit de kraan wordt afgeraden, dus zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt.

Veiligheid in Laos

Laos is over het algemeen een veilig land voor reizigers, maar het is altijd goed om waakzaam te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen. Houd je kostbaarheden bij je en loop niet alleen in afgelegen gebieden 's nachts. Verder is het belangrijk om op te letten bij het huren van scooters of motoren, omdat sommige verhuurbedrijven je kunnen oplichten.

Vervoer in Laos

Het vervoer in Laos kan soms een uitdaging zijn, maar het is ook een avontuur op zich. Het meest voorkomende vervoermiddel voor backpackers zijn bussen en minibusjes, die relatief goedkoop zijn en je naar de meeste plekken in het land kunnen brengen. De kwaliteit van het wegennetwerk is echter niet altijd geweldig, dus bereid je voor op hobbelige ritten. Het huren van een scooter of motor is ook een optie, maar wees voorzichtig en let op de lokale verkeersregels.

Aanbevolen reisduur door Laos

Laos is een relatief klein land, maar er is genoeg te zien en te doen om er minstens twee weken doorheen te reizen. Als je wat meer tijd hebt, is drie tot vier weken ideaal. Hierdoor heb je de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken en ook off-the-beaten-path te verkennen.

Wat mag je niet vergeten mee te nemen als je gaat backpacken in Laos

Als je gaat backpacken in Laos zijn er een aantal belangrijke dingen die je niet moet vergeten mee te nemen. Hieronder volgt een lijst:

  • Reisverzekering
  • Waterfles
  • Insectenspray
  • Zonnebrandcrème
  • Lakenzak
  • Zaklamp of hoofdlamp
  • Kopie van je paspoort en belangrijke documenten
  • Geld voor noodgevallen
  • Comfortabele wandelschoenen

Vergeet dit niet te bezoeken in Laos

Luang Prabang

Een must-see bezienswaardigheid in Laos is de stad Luang Prabang. Deze historische stad, gelegen aan de samenvloeiing van de Mekong en Nam Khan-rivieren, staat bekend om zijn prachtige tempels en koloniale architectuur. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is de Kuang Si-waterval, een spectaculaire waterval met turquoise water waarin je kunt zwemmen. Daarnaast is het jaarlijkse Boun That Luang Festival in Vientiane, dat in november wordt gehouden, een groot evenement dat de rijke culturele geschiedenis van Laos viert.

Ons oordeel over backpacken in Laos

Backpacken in Laos is een geweldige manier om het land en de cultuur te verkennen. Het is belangrijk om respect te hebben voor de lokale gewoonten en cultuur, goed op te letten bij het eten en drinken, en voorzichtig te zijn tijdens het reizen. Vergeet niet om een aantal belangrijke dingen mee te nemen en je zult zeker een geweldige tijd hebben in Laos.

Geschreven en beoordeeld door: Nikkie van Hagen
8.5
/10