Backpacken in Maleisië

Als backpacker kun je in Maleisië genieten van de rijke cultuur, het heerlijke eten, het gemakkelijke vervoer en de veiligheid die het land te bieden heeft. Wij verte je meer vertellen over de cultuur, keuken, veiligheid, vervoer en reisduur in Maleisië. Ook geven we je een handige paklijst voor wat je niet mag vergeten en een must-see bezienswaardigheid.

Weetjes over Maleisië

Hoofdstad: 
Kuala Lumpur
Beste reistijd: 
Maart t/m september
Munteenheid: 
Maleisische Ringgit
Inwoners: 
33.5 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Maleisië

Maleisië heeft een diverse cultuur met invloeden van de Maleise, Chinese en Indiase culturen. Het land heeft ook een rijke geschiedenis als belangrijke handelspost tussen Europa en Azië. Dit is terug te zien in de architectuur en de verschillende religies die beoefend worden in Maleisië. Zo zijn er moskeeën, tempels en kerken te vinden in het hele land. Het is belangrijk om als backpacker respect te hebben voor de lokale cultuur en bijvoorbeeld gepaste kleding te dragen als je religieuze locaties bezoekt.

Lokale keuken en eetgewoontes in Maleisië

De lokale keuken van Maleisië is een van de hoogtepunten van een bezoek aan het land. Er zijn veel verschillende gerechten en invloeden te vinden, van heerlijke noedelsoepen tot rijstgerechten en van streetfood tot Michelin-sterrenrestaurants. Veel van de lokale gerechten zijn halal, omdat een groot deel van de bevolking moslim is. Als backpacker kun je bij straatstalletjes en foodcourts genieten van het eten voor een betaalbare prijs. Het is gebruikelijk om met je rechterhand te eten en de lepel te gebruiken om rijst en gerechten op te scheppen.

Veiligheid in Maleisië

Over het algemeen is Maleisië een veilig land om te reizen en te backpacken. Er zijn echter wel enkele dingen om rekening mee te houden, zoals zakkenrollers in drukke steden en toeristische gebieden. Het is verstandig om je waardevolle spullen op te bergen in een kluis in je accommodatie en op te letten in het openbaar vervoer. Ook is het goed om rekening te houden met de lokale wetten en gebruiken, bijvoorbeeld wat betreft kledingvoorschriften bij religieuze locaties.

Vervoer in Maleisië

Het vervoer in Maleisië is goed geregeld en relatief goedkoop. Je kunt gebruik maken van bussen, treinen, taxi's en Grab, de lokale versie van Uber. Vooral de bussen zijn een goede en betaalbare manier om te reizen tussen steden en dorpen. Treinen zijn ook een optie, maar soms wat duurder en minder frequent. Voor korte afstanden kun je een taxi of Grab nemen, maar let wel op dat de prijs wordt bepaald door de meter of vooraf wordt afgesproken.

Aanbevolen reisduur door Maleisië

Voor backpackers die Maleisië willen verkennen, wordt een reisduur van ongeveer 2 tot 4 weken aanbevolen. Hiermee heb je genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken en verschillende delen van het land te verkennen. Denk hierbij aan de bruisende stad Kuala Lumpur, de groene theeplantages in de Cameron Highlands en de prachtige stranden van Langkawi. Ook kun je een bezoek brengen aan de historische stad Malakka, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Wat mag je niet vergeten mee te nemen als je gaat backpacken in Maleisië

Als je gaat backpacken in Maleisië, zijn er een aantal zaken die je niet mag vergeten mee te nemen. Hieronder vind je een handige lijst:

  • Reisdocumenten (paspoort en visum)
  • Reisverzekering
  • Deet (tegen muggen en insecten)
  • Zonnebrandcrème
  • Hoed of pet tegen de zon
  • Comfortabele wandelschoenen
  • Waterdichte rugzak
  • Adapter voor elektronische apparaten
  • Kleding die geschikt is voor warm en vochtig weer
  • Kleine EHBO-kit

Vergeet dit niet te bezoeken in Maleisië

Batu Caves

Een must-see bezienswaardigheid in Maleisië is de Batu Caves, gelegen op ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. Dit complex van grotten en tempels is een belangrijke religieuze site voor de hindoeïstische bevolking van Maleisië. De grootste grot herbergt een 42 meter hoog standbeeld van de hindoe-god Murugan en je moet 272 treden beklimmen om de grot te bereiken. Het uitzicht vanaf de top is de klim echter meer dan waard.

Ons oordeel over backpacken in Maleisië

Backpacken in Maleisië is een geweldige ervaring vanwege de diverse cultuur, heerlijke keuken en gemakkelijk vervoer. Het land is over het algemeen veilig en er zijn genoeg bezienswaardigheden om te ontdekken. Als je gaat backpacken in Maleisië, zorg dan dat je respect hebt voor de lokale cultuur en gebruiken. Vergeet ook niet om Deet en zonnebrandcrème mee te nemen en een waterdichte rugzak is ook handig.

Geschreven en beoordeeld door: Nikkie van Hagen
8
/10