Backpacken in Myanmar

Myanmar, voorheen bekend als Birma, is een fascinerend land dat nog relatief onontdekt is bij toeristen. Het is een land vol met oude tempels, prachtige landschappen en vriendelijke mensen. Backpacken is een geweldige manier om het land te verkennen en de cultuur te leren kennen.

Als je van avontuur houdt en graag buiten de gebaande paden reist, dan is Myanmar zeker een bestemming voor jou. Het land heeft zoveel te bieden en zal je zeker niet teleurstellen. In dit artikel zullen we enkele tips en adviezen delen voor backpackers die van plan zijn om Myanmar te bezoeken. We behandelen onderwerpen als de cultuur en geschiedenis van het land, de lokale keuken, veiligheid, vervoer en de aanbevolen reisduur. Bereid je voor op een onvergetelijke reis naar dit prachtige land!

Weetjes over Myanmar

Hoofdstad: 
Naypyidaw
Beste reistijd: 
november t/m februari
Munteenheid: 
Myanmarese kyat
Inwoners: 
54 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Myanmar

Myanmar, ook wel bekend als Birma, heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het land heeft verschillende koninkrijken gekend en heeft vele invloeden ondergaan van buurlanden China, India en Thailand. Het Boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de mensen en je zult vele pagodes en tempels tegenkomen tijdens je reis.

Lokale keuken van Myanmar

Myanmar heeft een heerlijke keuken die voornamelijk bestaat uit rijst, noedels en curry's. Probeer zeker eens de bekende gerechten zoals mohinga, een noedelsoep met vis, en laphet thote, een salade van theebladeren.

Veiligheid in Myanmar

Myanmar heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt, en is nu steeds meer gericht op toerisme. Als backpacker heb je hierdoor veel mogelijkheden om het land op je eigen tempo te verkennen. Het land heeft echter ook nog steeds te kampen met politieke onrust en sommige gebieden zijn nog steeds niet veilig om te bezoeken.

Myanmar is over het algemeen een veilig land om te backpacken. Echter, blijf altijd alert en vermijd gebieden waar conflicten voorkomen. Het wordt ook aangeraden om voorafgaand aan je reis informatie in te winnen over de huidige situatie in het land.

Vervoer in Myanmar

Het vervoer in Myanmar kan soms wat uitdagend zijn voor backpackers, maar het is zeker mogelijk om het land te doorkruisen per bus, trein, boot of taxi. Houd er rekening mee dat wegen soms in slechte staat verkeren en dat vertragingen niet ongewoon zijn.

Aanbevolen reisduur in Myanmar

Myanmar heeft zoveel te bieden dat je hier gerust een aantal weken kunt doorbrengen. Een aanbevolen reisduur is ongeveer drie weken, waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden kunt bezoeken en ook genoeg tijd hebt om te ontspannen en te genieten van de lokale cultuur.

Checklist voor backpacken in Myanmar

Zorg ervoor dat je deze acht punten in gedachten houdt bij het backpacken in Myanmar:

  1. Visum: Zorg ervoor dat je van tevoren een visum hebt geregeld. Je kunt dit online aanvragen via de officiële website van de overheid.
  2. Geld: Hoewel het mogelijk is om geld te wisselen bij banken en geldwisselkantoren in Myanmar, is het raadzaam om voldoende contant geld in USD mee te nemen en dit onderweg te wisselen.
  3. Kleding: Myanmar is overwegend een conservatief land, dus het wordt aanbevolen om kleding te dragen die de schouders, knieën en enkels bedekt, vooral bij het bezoeken van tempels en andere religieuze locaties.
  4. Vaccinaties: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de aanbevolen vaccinaties voor Myanmar, en bezoek indien nodig een arts voorafgaand aan je reis.
  5. Hygiëne: Houd er rekening mee dat hygiëne in Myanmar niet altijd optimaal is, vooral in afgelegen gebieden. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt en let op wat je eet.
  6. Accommodatie: Hoewel er tal van accommodatiemogelijkheden zijn in Myanmar, is het raadzaam om vooraf te boeken, vooral als je in het hoogseizoen reist.
  7. Vervoer: Het openbaar vervoer in Myanmar is niet altijd betrouwbaar, dus wees flexibel in je reisplannen en houd rekening met mogelijke vertragingen.
  8. Respect: Myanmar heeft een rijke cultuur en tradities, en het is belangrijk om respect te tonen voor de lokale bevolking en hun gebruiken en gewoonten.

Vergeet dit niet te bezoeken in Myanmar

Bagan

Bagan is een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen ter wereld en bestaat uit meer dan 2.000 tempels en pagodes die dateren uit de 11e en 12e eeuw. Het is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Myanmar en biedt een onvergetelijk uitzicht bij zonsopgang en zonsondergang. Je kunt ook een ballonvaart maken boven de tempels, wat een onvergetelijke ervaring is. Naast de tempels en pagodes, kun je ook de lokale cultuur ontdekken door een bezoek te brengen aan een traditionele markt of door te fietsen door de omliggende dorpen en rijstvelden. Het is echter belangrijk om op te merken dat het in Myanmar soms nogal heet kan zijn, dus het is het beste om vroeg in de ochtend te gaan om de hitte te vermijden.

Ons oordeel over backpacken in Myanmar

Backpacken in Myanmar is een avontuurlijke ervaring die je niet snel zult vergeten. Het land biedt een unieke mix van prachtige tempels, vriendelijke bevolking en ongerepte natuur. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis en respect te tonen voor de lokale cultuur en tradities. Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij je hebt, zoals lichte kleding en insectenwerende middelen, en houd rekening met het klimaat in het land. Myanmar is nog steeds een opkomende bestemming voor backpackers, dus je zult waarschijnlijk minder toeristen tegenkomen dan in andere landen in Zuidoost-Azië. Dit maakt het een unieke en authentieke ervaring. Als je op zoek bent naar een reis vol avontuur en cultuur, dan is backpacken in Myanmar zeker de moeite waard!

Geschreven en beoordeeld door: Nikkie van Hagen
7
/10