Backpacken in Sumatra

Backpacken in Sumatra

Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en heeft veel te bieden voor backpackers die op zoek zijn naar avontuur en cultuur. In dit artikel lees je alles vertellen over de cultuur en geschiedenis van Sumatra, de lokale keuken en eetgewoontes, veiligheid, vervoer, aanbevolen reisduur, wat je niet mag vergeten over backpacken in Sumatra.

Weetjes over Sumatra

Hoofdstad: 
Medan
Beste reistijd: 
Mei t/m september
Munteenheid: 
Indonesische Roepia
Inwoners: 
45 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Sumatra

Sumatra heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het eiland is de thuisbasis van verschillende etnische groepen, waaronder de Bataks, de Minangkabaus en de Acehnees. De Bataks staan bekend om hun traditionele huizen en hun prachtige handwerk. De Minangkabaus zijn bekend om hun traditionele adat huizen en hun unieke matriarchale samenleving. De Acehnees hebben een sterke islamitische cultuur en architectuur, met de beroemde Baiturrahman-moskee in de hoofdstad Banda Aceh.

Lokale keuken en eetgewoontes in Sumatra

Sumatra heeft een unieke keuken die sterk verschilt van de rest van Indonesië. De lokale gerechten zijn vaak pittiger en gebruiken meer kruiden en specerijen. Een van de bekendste gerechten is rendang, een langzaam gekookt rundvleesgerecht met kokosmelk en kruiden. Andere heerlijke gerechten zijn sate padang, nasi goreng en mie Aceh. De lokale eetgewoonten zijn ook anders dan in de rest van Indonesië, waarbij de gerechten vaak gedeeld worden tussen meerdere personen.

Veiligheid in Sumatra

Sumatra is over het algemeen veilig voor toeristen, maar er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten. Zo is er op sommige plaatsen nog steeds sprake van politieke onrust en sektarische spanningen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws en lokale autoriteiten te raadplegen voordat je naar bepaalde gebieden reist. Daarnaast is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het dragen van een geldriem en het vermijden van afgelegen gebieden in de avond.

Vervoer in Sumatra

Het vervoer in Sumatra kan soms een uitdaging zijn, maar het is ook een geweldige manier om het eiland te verkennen. Het openbaar vervoer is goedkoop, maar kan soms oncomfortabel en onbetrouwbaar zijn. Een betere optie is het huren van een motorfiets of auto om het eiland op eigen tempo te verkennen. Houd er rekening mee dat het verkeer in de grote steden erg druk kan zijn en dat de wegen op sommige plaatsen slecht onderhouden zijn.

Aanbevolen reisduur door Sumatra

Sumatra is een groot eiland met veel te zien en te doen, dus wij raden aan om minstens twee weken uit te trekken voor je reis. Hierdoor heb je genoeg tijd om verschillende delen van het eiland te verkennen en kun je ook wat rustdagen inplannen. Als je minder tijd hebt, kun je je beter richten op een specifiek deel van het eiland, zoals de jungle van Bukit Lawang of de culturele hoogtepunten van West-Sumatra.

Wat mag je niet vergeten als je gaat backpacken in Sumatra

  • Sluit een goede reisverzekering af die ook medische kosten dekt.
  • Draag een geldriem om je waardevolle spullen veilig te houden.
  • Zorg dat je contant geld bij je hebt, omdat niet alle winkels en restaurants in Sumatra creditcards accepteren.
  • Bereid je goed voor op het klimaat en de omgeving, vooral als je van plan bent om te gaan wandelen of kamperen.

Vergeet dit niet te bezoeken in Sumatra

Toba meer in Sumatra

Het Tobameer

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is het Tobameer, een groot kratermeer in het noorden van Sumatra. Het Tobameer is een prachtige en rustige plek waar je kunt genieten van het meer, de bergen en de lokale cultuur. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan het eiland Samosir, waar je traditionele Batak-huizen kunt zien en kunt genieten van lokale gerechten en muziek. Het Tobameer is ook een geweldige plek om te wandelen, te fietsen of te kajakken.

Ons oordeel over backpacken in Sumatra

Backpacken in Sumatra is een geweldige manier om het eiland te verkennen en de rijke cultuur en geschiedenis te ervaren. Er zijn veel verschillende activiteiten en bezienswaardigheden, van de jungle van Bukit Lawang tot de stranden van Pulau Weh. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de veiligheid en het vervoer, maar als je dat doet, zul je een onvergetelijke reis hebben.

Geschreven en beoordeeld door: Nikkie van Hagen
9
/10