Backpacken in IJsland

IJsland is een van de meest unieke en fascinerende bestemmingen ter wereld. Het land biedt een prachtig landschap, van majestueuze gletsjers en uitgestrekte vlaktes tot spectaculaire watervallen en kleurrijke geothermische warmwaterbronnen. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke reis, is backpacken in IJsland een geweldige optie. Maar voordat je je backpack inpakt en naar het vliegveld gaat, zijn er een paar dingen die je moet weten om je reis zo goed mogelijk te plannen. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om je reis naar IJsland een succes te maken, van de cultuur en geschiedenis tot de lokale keuken en vervoer.

Weetjes over IJsland

Hoofdstad: 
Reykjavik
Beste reistijd: 
Juli & augustus
Munteenheid: 
IJslandse kroon
Inwoners: 
343 duizend
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van IJsland

IJsland heeft een fascinerende cultuur en geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Vikingen. De IJslanders zijn erg trots op hun erfgoed en tradities en hechten veel waarde aan folklore en mythologie. Een van de belangrijkste aspecten van de IJslandse cultuur is de literatuur, met name de saga's uit de middeleeuwen. Ook heeft het land een rijke muzikale traditie en is er veel te ontdekken op het gebied van kunst en design.

Lokale keuken en eetgewoontes in IJsland

De IJslandse keuken is uniek en biedt een scala aan heerlijke gerechten, waaronder vis, schaaldieren, lamsvlees en wild. Traditionele gerechten zijn bijvoorbeeld hákarl (gefermenteerde haai), slátur (bloedworst) en harðfiskur (gedroogde vis). Probeer ook zeker de IJslandse Skyr, een soort dikke yoghurt, en het lokale bier. Houd er rekening mee dat eten en drinken in IJsland prijzig kan zijn.

Veiligheid in IJsland

IJsland staat bekend als een van de veiligste landen ter wereld. Toch is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het backpacken, vooral als je gaat wandelen in de bergen of langs de kust. Het weer kan onvoorspelbaar zijn en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de omstandigheden voordat je op pad gaat. Houd ook altijd je telefoon bij de hand en zorg ervoor dat je iemand op de hoogte stelt van je plannen.

Vervoer in IJsland

Het openbaar vervoer in IJsland is beperkt, vooral buiten de grote steden. Het huren van een auto is dan ook een populaire optie om het land te verkennen. Een andere optie is om te liften, wat in IJsland vrij gebruikelijk is. Als je gaat backpacken, is het belangrijk om goede wandelschoenen mee te nemen en te weten welke routes je wilt nemen. Het is ook mogelijk om georganiseerde wandeltochten te boeken.

Aanbevolen reisduur door IJsland

Voor backpackers wordt aanbevolen om minimaal 10-14 dagen uit te trekken om IJsland te verkennen. Hiermee heb je genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, te wandelen en te genieten van de natuur. Maar als je meer tijd hebt, is het zeker de moeite waard om langer te blijven. Er is zoveel te zien en te doen in IJsland, en je wilt niet het gevoel hebben dat je alles in één keer moet doen.

Wat mag je niet vergeten mee te nemen als je gaat backpacken in IJsland

Als je gaat backpacken in IJsland, zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten. Hieronder vind je een lijst met essentiële items die je zeker mee moet nemen:

  • Warme kleding: Het weer in IJsland kan onvoorspelbaar zijn, dus neem warme kleding mee, zoals een warme jas, thermisch ondergoed en mutsen en handschoenen.
  • Goede wandelschoenen: Als je gaat wandelen, zijn goede wandelschoenen essentieel.
  • Regenkleding: Het kan in IJsland flink regenen, dus neem regenkleding mee om droog te blijven.
  • Zonnebril en zonnebrandcrème: De zon schijnt fel in IJsland, vooral in de zomer, dus neem een zonnebril en zonnebrandcrème mee om jezelf te beschermen tegen de zon.
  • Powerbank: Als je van plan bent om veel foto's te maken, neem dan een powerbank mee om je telefoon op te laden.
  • Reisverzekering: Zorg ervoor dat je een reisverzekering hebt die de kosten van medische hulp dekt, mocht je onverhoopt gewond raken tijdens je reis.

Vergeet dit niet te bezoeken in IJsland

Blue Lagoon

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van IJsland is de Blue Lagoon, een geothermisch spa en warmwaterbron in de buurt van Reykjavik. De turquoise wateren en het prachtige landschap maken het een unieke ervaring. Zorg ervoor dat je je bezoek van tevoren boekt om teleurstellingen te voorkomen.

Ons oordeel over backpacken in IJsland

Backpacken in IJsland is een onvergetelijke ervaring. Het land biedt adembenemende natuur, fascinerende cultuur en geschiedenis, en een unieke keuken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en plan je reis zorgvuldig om het meeste uit je tijd in IJsland te halen.

Geschreven en beoordeeld door: Davíd Noir
8.5
/10