Backpacken in Cuba

Cuba is een fascinerend land vol met oude koloniale steden, prachtige stranden en een unieke cultuur. Backpacken is een geweldige manier om het land te verkennen en de cultuur te leren kennen.

Weetjes over Cuba

Hoofdstad: 
Havana
Beste reistijd: 
november t/m april
Munteenheid: 
Cubaanse peso
Inwoners: 
11.3 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Ja

Cultuur en geschiedenis van Cuba

Cuba heeft een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat tot de tijd van de inheemse bevolking en de Spaanse kolonisten. De invloeden van Afrikaanse, Franse en Caribische culturen zijn ook duidelijk te zien in de muziek, dans en keuken van het land. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de historische steden zoals Havana, Trinidad en Santiago de Cuba om de geschiedenis en cultuur van het land te ervaren.

Lokale keuken en eetgewoontes in Cuba

De Cubaanse keuken is een mix van Spaanse, Afrikaanse en Caribische invloeden. Een van de bekendste gerechten is rijst met bonen, dat vaak wordt geserveerd met gegrild vlees of vis. Andere populaire gerechten zijn ropa vieja (gestoofd rundvlees), arroz con pollo (rijst met kip) en lechon (geroosterd varkensvlees). Het drinken van mojito's en Cuba Libre's (rum gemengd met cola en limoen) is een must tijdens je reis naar Cuba.

Veiligheid in Cuba

Cuba is over het algemeen een veilig land om te reizen, maar het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en je gezonde verstand te gebruiken. Tasjesdieven en zakkenrollers kunnen soms voorkomen in drukke toeristische gebieden, dus wees alert op je spullen. Het wordt ook aanbevolen om 's avonds niet alleen op straat te lopen.

Vervoer in Cuba

Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen in Cuba, waaronder bussen, taxi's en huurauto's. De bussen zijn goedkoop, maar kunnen soms vol zitten en hebben onvoorspelbare dienstregelingen. Taxi's zijn duurder, maar bieden meer comfort en flexibiliteit. Als je van plan bent om veel te reizen, kan het huren van een auto een goede optie zijn, maar houd er rekening mee dat de wegen in Cuba niet altijd in goede staat zijn.

Aanbevolen reisduur door Cuba

Om alle hoogtepunten van Cuba te kunnen zien, raden we aan om minimaal twee weken te blijven. Hierdoor heb je genoeg tijd om de verschillende steden te bezoeken, de prachtige stranden te ontdekken en de lokale cultuur te ervaren. Als je maar een week hebt, raden we aan om je te concentreren op één of twee steden en de rest voor een volgende keer te bewaren.

Items die niet mogen ontbreken in je backpack naar Cuba

1. Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is op het moment van vertrek en dat je een visum hebt om Cuba binnen te komen. Dit kan bijvoorbeeld via de ambassade van Cuba of online via een visumdienst.

2. Geld en betalingen

Het is aan te raden om contant geld mee te nemen naar Cuba, aangezien creditcards en pinpassen niet overal geaccepteerd worden. Amerikaanse dollars worden bovendien niet geaccepteerd in Cuba, dus zorg ervoor dat je euro's of Canadese dollars bij je hebt. Het is ook verstandig om voldoende cash te hebben voor je hele reis, omdat geldautomaten soms niet werken.

3. Verzekering

Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt die medische kosten en repatriëring dekt. Het kan ook nuttig zijn om een diefstalverzekering af te sluiten voor je bagage en andere waardevolle spullen.

4. Vaccinaties en gezondheid

Controleer ruim van tevoren welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis naar Cuba en zorg ervoor dat je deze op tijd krijgt. Het is ook aan te raden om een EHBO-kit mee te nemen met basismedicijnen zoals pijnstillers, diarree- en koortstabletten.

5. Accommodatie

Er zijn verschillende opties voor accommodatie in Cuba, van luxe hotels tot eenvoudige hostels en casas particulares (particuliere accommodaties bij lokale families). Het is aan te raden om van tevoren je accommodatie te boeken, vooral in het hoogseizoen, omdat de beschikbaarheid beperkt kan zijn.

6. Communicatie

De internet- en telecommunicatie-infrastructuur in Cuba is niet erg ontwikkeld, dus het kan moeilijk zijn om in contact te blijven met het thuisfront. Het is aan te raden om een lokale simkaart te kopen voor je mobiele telefoon, zodat je kunt bellen en sms'en. Wifi-hotspots zijn ook beschikbaar, maar kunnen duur zijn.

7. Klimaat en kleding

Het klimaat in Cuba is tropisch, met warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. Het is dus aan te raden om luchtige, lichte kleding te dragen die geschikt is voor warm weer. Een zonnebril, zonnebrandcrème en hoed zijn ook essentieel.

8. Taal

Hoewel het Spaans de officiële taal van Cuba is, zijn er ook mensen die Engels spreken, vooral in de toeristische gebieden. Het is echter altijd handig om een aantal basiswoorden en zinnen te leren om jezelf verstaanbaar te maken.

Vergeet dit niet te bezoeken in Cuba

Havana

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Cuba is de historische stad Havana, met zijn kleurrijke koloniale architectuur, prachtige pleinen en levendige straatmuzikanten. Bezoek het oude Havana om het Museo de la Revolución te zien, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Cubaanse revolutie. Geniet van een mojito in de legendarische bar La Bodeguita del Medio en slenter door de straten van de wijk Vedado, waar je het beroemde Hotel Nacional de Cuba kunt bezoeken. Als je tijd hebt, kun je ook een bezoek brengen aan de tabaksplantages in de buurt van Viñales en genieten van een sigaar en een glas rum.

Ons oordeel over backpacken in Cuba

Cuba is een fascinerend land met een rijke geschiedenis, een unieke cultuur en een prachtig landschap. Als backpacker kun je genieten van de lokale keuken, dansen op salsa-muziek en de prachtige stranden en natuurparken verkennen. Maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat, vooral omdat het land nog steeds te maken heeft met bepaalde uitdagingen zoals beperkte internettoegang en een gebrek aan contante geldautomaten. Zorg ervoor dat je een goed budget hebt en dat je je gezondheid en veiligheid in acht neemt. Als je deze tips volgt, kan backpacken in Cuba een onvergetelijke ervaring zijn.

Geschreven en beoordeeld door: Thomas van Voorden
9
/10