Backpacken in Guatemala

Als je van avontuur houdt en graag buiten de gebaande paden reist, dan is Guatemala zeker een bestemming voor jou. Het land heeft zoveel te bieden en zal je zeker niet teleurstellen. In dit artikel zullen we enkele tips en adviezen delen voor backpackers die van plan zijn om Guatemala te bezoeken. We behandelen onderwerpen als de cultuur en geschiedenis van het land, de lokale keuken, veiligheid, vervoer en de aanbevolen reisduur. Bereid je voor op een onvergetelijke reis naar dit prachtige land!

Weetjes over Guatemala

Hoofdstad: 
Guatemala-Stad
Beste reistijd: 
december t/m april
Munteenheid: 
Guatemalteekse quetzal
Inwoners: 
19.9 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Guatemala

Guatemala heeft een rijke en gevarieerde cultuur en geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de Maya's. Veel Maya-tradities, gebruiken en talen zijn nog steeds aanwezig in het land. Tijdens je reis zul je ongetwijfeld verschillende Maya-ruïnes bezoeken, waaronder de wereldberoemde Tikal. Naast de Maya-cultuur heeft Guatemala ook een sterke Spaanse invloed, die nog steeds te zien is in de architectuur en het dagelijkse leven. Een van de meest opvallende kenmerken van de Guatemalteekse cultuur is de kleurrijke traditionele kleding die door de inheemse bevolking wordt gedragen.

Lokale keuken en eetgewoontes in Guatemala

De Guatemalteekse keuken heeft een rijke mix van Spaanse en inheemse invloeden. Populaire gerechten zijn onder andere tamales, gebakken rijst en bonen, en tortilla's. Guatemala staat ook bekend om zijn koffie en chocolade. Er zijn talloze markten in het hele land waar je vers voedsel kunt kopen, waaronder fruit, groenten en vlees. Als je vegetarisch eet, kun je de lokale specialiteit proberen, 'chiles rellenos', gevulde paprika's met rijst en bonen. Houd er rekening mee dat het kraanwater in Guatemala niet drinkbaar is en dat je flessenwater moet kopen of filteren.

Veiligheid in Guatemala

Hoewel Guatemala een prachtig land is om te bezoeken, is het belangrijk om op de veiligheid te letten. Criminaliteit is een probleem in sommige delen van het land, vooral in de grote steden. Het is het beste om te reizen met een groep en alleen overdag rond te lopen. Het wordt ook aanbevolen om waardevolle spullen op te bergen en geen opvallende sieraden te dragen. Verder is het belangrijk om jezelf te informeren over de actuele situatie en de adviezen van lokale autoriteiten op te volgen.

Vervoer in Guatemala

Er zijn verschillende manieren om door Guatemala te reizen, waaronder bussen, taxi's en shuttle-services. Het busnetwerk is uitgebreid en goedkoop, maar de bussen kunnen druk en oncomfortabel zijn. Taxi's zijn een handig alternatief, vooral voor korte ritten in de stad. Voor langere afstanden is het echter beter om een shuttle-service te gebruiken, die comfortabeler en betrouwbaarder is. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige wegen in Guatemala in slechte staat zijn en dat je in sommige gebieden alleen met een 4x4 kunt reizen.

Aanbevolen reisduur door Guatemala

Om ten volle van je reis te genieten, wordt een verblijf van minimaal twee weken in Guatemala aanbevolen. Hiermee kun je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken, waaronder Antigua, het Atitlán-meer en de Maya-ruïnes van Tikal. Als je meer tijd hebt, kun je overwegen om andere minder bekende bestemmingen te bezoeken, zoals de stad Quetzaltenango en de bergen rondom Lake Atitlán.

Checklist met minimaal 8 punten voor backpacken in Guatemala

  • Zorg voor een goede reisverzekering
  • Neem alleen essentiële spullen mee
  • Breng een bezoek aan de Mayaruïnes van Tikal
  • Probeer lokale gerechten zoals tamales en chiles rellenos
  • Draag geen opvallende sieraden en bewaar waardevolle spullen op een veilige plek
  • Informeer jezelf over de actuele veiligheidssituatie in het land
  • Neem een ​​waterfilter of koop flessenwater om te drinken
  • Boek je transport vooraf om stress te voorkomen

Vergeet dit niet te bezoeken in Guatemala

Tikal

Tikal is een van de grootste en meest indrukwekkende Maya-steden ter wereld en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex is omgeven door weelderige jungle en bestaat uit tempels, paleizen en pleinen die dateren uit de 3e eeuw voor Christus. Het hoogtepunt van Tikal is de tempel van de Grote Jaguar, die een prachtig uitzicht biedt over de omliggende jungle en andere tempels. Bovendien is het een geweldige plek om wilde dieren te spotten, zoals brulapen, toekans en neusberen. Het is wel belangrijk om te weten dat Tikal een zeer populaire attractie is en daarom kan het druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Het is het beste om vroeg in de ochtend te gaan om de menigte te vermijden en meer dieren te spotten.

Ons oordeel over backpacken in Guatemala

Backpacken in Guatemala is een geweldige ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en geschiedenis. Met een rijke mix van Maya- en Spaanse invloeden heeft Guatemala veel te bieden, van kleurrijke traditionele kleding en eten tot indrukwekkende Maya-ruïnes en adembenemende landschappen. Door de veiligheidssituatie in het land is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en jezelf te informeren over de actuele situatie. Door je goed voor te bereiden en een open geest te hebben, kun je genieten van alles wat Guatemala te bieden heeft tijdens je backpackavontuur.

Geschreven en beoordeeld door: Thomas van Voorden
7
/10