Backpacken in Bolivia

Bolivia is een prachtig land met een rijke cultuur en geschiedenis, adembenemende landschappen en een unieke keuken. In deze gids vind je advies over hoe je veilig en comfortabel kunt backpacken in Bolivia, inclusief aanbevolen reisduur, vervoer, lokale keuken en cultuur, en wat je absoluut niet mag vergeten mee te nemen op je reis.

Weetjes over Bolivia

Hoofdstad: 
La Paz
Beste reistijd: 
Mei t/m oktober
Munteenheid: 
Boliviano
Inwoners: 
11.8 miljoen
Visum nodig (tot 90 dagen): 
Nee

Cultuur en geschiedenis van Bolivia

Bolivia's geschiedenis en cultuur vormen een fascinerende weerspiegeling van de interactie tussen inheemse tradities en koloniale erfenis. De inheemse cultuur vormt de kern van de Boliviaanse identiteit. Het land is de thuisbasis van verschillende inheemse bevolkingsgroepen, waaronder de Aymara, Quechua en Guarani. Hun eeuwenoude tradities, kunst en ambachten, en spirituele overtuigingen hebben de moderne cultuur van Bolivia diepgaand beïnvloed.

Backpackers kunnen genieten van een culturele ontdekkingsreis door het verkennen van oude ruïnes, deelname aan festivals, en het ontmoeten van de gastvrije bevolking die met trots hun rijke erfgoed delen. De rijke en diverse cultuur gaat terug tot duizenden jaren voor de komst van de Spaanse kolonisten. De Spaanse kolonisatie heeft een blijvende stempel gedrukt. Prachtige koloniale steden zoals Sucre en Potosí tonen architectonische pareltjes zoals kathedralen, kerken en historische gebouwen die teruggaan tot de koloniale periode.

Tijdens je reis door Bolivia, zul je merken dat de lokale bevolking trots is op hun geschiedenis en cultuur. Er zijn talloze musea, festivals en andere evenementen die deze diversiteit vieren. Enkele van de meest populaire festivals zijn Carnaval in Oruro, de Dia de los Muertos en de Semana Santa. Het carnaval van Oruro is een evenement waar duizenden dansers en muzikanten samenkomen om oude mythologieën en religieuze overtuigingen te vieren.

Boliviaanse ambachtslieden staan bekend om hun uitmuntendheid in textielkunst, aardewerk en andere ambachtelijke tradities. Handgemaakte kledingstukken, zoals de kleurrijke kledij van de Cholitas, en hoogwaardige ambachten zijn een bewijs van de diepe culturele wortels van het land.

 

Lokale keuken en eetgewoontes in Bolivia

Boliviaanse keuken is uniek en heerlijk. Veel gerechten zijn gebaseerd op traditionele inheemse ingrediënten, zoals quinoa, maïs, aardappelen en bonen. Een typisch Boliviaans gerecht is "salteñas". Dit zijn hartige pasteitjes die lijken op empanadas, maar meestal sappiger en met een vulling van vlees, groenten en soms gekookte eieren en olijven. Ze zijn een populaire keuze voor ontbijt of als tussendoortje. Andere populaire gerechten zijn "plato paceño", een stoofpot gemaakt met aardappelen, kaas en vlees, en "sopa de mani", een pindasoep met vlees en groenten. Vergeet niet om de lokale frisdrank "Inca Kola" te proberen en de traditionele "mate de coca" te drinken om hoogteziekte te voorkomen.

 

Veiligheid in Bolivia

Hoewel Bolivia een veilig land is om te backpacken, is het belangrijk om waakzaam te zijn. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een geldriem, het bewaren van belangrijke documenten in een kluis in je hostel, het niet tonen van dure sieraden of elektronica en het vermijden van afgelegen gebieden 's nachts. Ook is het belangrijk om je bewust te zijn van de hoogte en de symptomen van hoogteziekte en om te voorkomen dat je alleen reist in afgelegen gebieden.

Let ook op je persoonlijke veiligheid. Veel backpackers hebben last van hoogteziekte. Vanwege de grote hoogte van veel Boliviaanse steden, zoals La Paz en Potosí, kunnen reizigers last krijgen van hoogteziekte, ook bekend als hoogteziekte. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te acclimatiseren en voldoende rust te nemen bij aankomst op grote hoogte.

 

Vervoer in Bolivia

Het vervoer in Bolivia kan variëren van goed georganiseerde busreizen tot reizen in lokale minibusjes, bekend als "micros" of "trufis". Bussen zijn over het algemeen comfortabel en goedkoop, maar het kan zijn dat je soms meerdere keren moet overstappen om je bestemming te bereiken. Tenslotte zijn er nog "collectivos". Dit zijn gedeelde taxi's of busjes die een vaste route volgen en passagiers ophalen en afzetten langs de weg. Ze zijn meestal goedkoper dan privé-taxi's.

De hoofdwegen die grote steden verbinden zijn meestal geasfalteerd en goed onderhouden. Deze wegen zijn vaak drukker en bieden betrouwbare verbindingen. Wegen in landelijke gebieden kunnen variëren van geasfalteerd tot onverhard. Sommige wegen kunnen in slechte staat verkeren, vooral tijdens het regenseizoen. Wees voorbereid op hobbelige en soms uitdagende ritten.

 

Aanbevolen reisduur door Bolivia

Bolivia heeft veel te bieden, van de fascinerende steden La Paz en Sucre tot de prachtige natuurlijke wonderen zoals de zoutvlaktes van Uyuni en het Amazone-regenwoud. Zorg ervoor dat je je reis goed plant en genoeg tijd neemt om van alles te genieten. Een aanbevolen reisduur voor Bolivia is minstens twee weken, maar als je de tijd hebt, zou je drie of zelfs vier weken kunnen doorbrengen om meer van het land te zien.

 1. Korte Trip (1-2 weken): Als je beperkte tijd hebt, kun je je richten op één specifieke regio of een paar hoogtepunten.
  • Boliviaanse Hooglanden: Verken de bruisende stad La Paz, bewonder de zoutvlaktes van Uyuni, en bezoek de oude zilvermijnen in Potosí.
  • Amazone Regenwoud: Reis naar Rurrenabaque en maak een korte tour om een glimp op te vangen van het weelderige regenwoud.
 2. Gemiddelde Reis (2-3 weken): Met iets meer tijd kun je meerdere regio's verkennen en dieper in de cultuur duiken.
  • Boliviaanse Hooglanden en La Paz: Verken Uyuni, Potosí en Sucre voordat je naar La Paz gaat voor meer cultuur en activiteiten.
  • Amazone Avontuur: Bezoek Rurrenabaque voor een langer verblijf in het Amazone regenwoud, inclusief wildernisexcursies en dierenobservatie.
 3. Uitgebreide Reis (3-4 weken of meer): Met meer tijd kun je uitgebreider reizen en diverse regio's verkennen.
  • Compleet Bolivia: Verken de Boliviaanse hooglanden, bezoek het Titicacameer, reis naar de Amazone en ontdek het koloniale erfgoed van steden zoals Sucre en Potosí.
  • Andes Avontuur: Verken het Andesgebergte, inclusief wandelen en bergbeklimmen in de prachtige landschappen van de Cordillera Real.
 4. Langere Reis (1-2 maanden of meer): Als je de tijd hebt, kun je een diepgaande reis maken en meer afgelegen gebieden verkennen.
  • Intensief Regenwoud Ervaring: Neem de tijd om diep in het regenwoud door te brengen, deel te nemen aan ecotoerisme en de unieke flora en fauna van de Amazone te verkennen.
  • Circuito del Sur: Reis rondom het zuidelijke deel van Bolivia en geniet van de diversiteit aan landschappen, van de hooglanden tot de woestijn.

 

Wat mag je niet vergeten mee te nemen als je gaat backpacken in Bolivia

Als je gaat backpacken in Bolivia, zijn er enkele essentiële dingen die je niet mag vergeten mee te nemen. Hier is een lijst van items die handig kunnen zijn tijdens je reis:

 • Reisgids
 • Waterfles
 • Muggenspray
 • Zonnebrandcrème
 • Warme kleding, vooral als je de hooglanden bezoekt
 • Verloopstekker voor elektronica
 • Geldriem
 • Een EHBO-kit
 • Een warme slaapzak voor als je gaat kamperen

Vergeet dit niet te bezoeken in Bolivia

Salar de Uyuni

Een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je reis door Bolivia is de Salar de Uyuni, 's werelds grootste zoutvlakte. Het is een surrealistisch landschap met uitgestrekte vlaktes, heldere blauwe luchten en onwerkelijke rotsformaties. Een andere unieke ervaring die je niet mag missen, is de traditionele markt van Tarabuco, een levendige markt in de buurt van Sucre waar je handgemaakte kleding en ambachten kunt kopen en de lokale cultuur kunt ervaren.

Ons oordeel over backpacken in Bolivia

Bolivia is een prachtig land met een rijke cultuur en geschiedenis, unieke keuken en adembenemende natuurlijke schoonheid. Als je gaat backpacken in Bolivia, zorg er dan voor dat je je reis goed plant, de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en tijd neemt om van alles te genieten. Of je nu de Andes-bergen beklimt, door de jungle wandelt of de oude Inca-ruïnes bezoekt, je zult zeker een onvergetelijke ervaring hebben. Het is alleen niet zo modern als bijvoorbeeld landen als Argentinië, waardoor de afgelegen gebieden vaak lastig te bereiken zijn.

Geschreven en beoordeeld door: Thomas van Voorden
7
/10