Beschermende apparatuur voor klimmen

Beschermende apparatuur is essentieel voor klimmers om hun veiligheid te waarborgen en om efficiënt en effectief te kunnen klimmen.

Petzl Fixe Katrol Geen Kleur
Bekijk
Petzl Tibloc 2 Stijgklem Oranje
Bekijk
Petzl Croll Stijgklem Geen Kleur
Bekijk
Petzl Micro Traxion Katrol Geen Kleur
Bekijk
Petzl Ascension Stijgklem Oranje
Bekijk
Petzl Shunt Stijgklem - Zilver Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Index Left Zwart
Bekijk
Black Diamond Index Right Oranje
Bekijk
Black Diamond Circuit Crash Pad Zwart/Geel
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 3.0 Blue
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 0.5 Purple
Bekijk
Black Diamond Camalot Z4 0.3 Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Camalot Z4 0.5 Paars
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 4.0 Light Grey
Bekijk
Black Diamond Iron Cruiser Via Ferrata Set Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Camalot Z4 0.75 Rood
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 .75 Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Single Portaledge Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Camalot Z4 0.2 Geel
Bekijk
Black Diamond Easy Rider Via Ferrata Set Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 0.4 Light Grey
Bekijk
Black Diamond Camalot Z4 0.1 Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 6 Rood
Bekijk
Black Diamond Camalot C4 5.0 Paars
Bekijk

Katrollen

Katrollen zijn kleine wielachtige apparaten die worden gebruikt om touwen te geleiden en de kracht bij het hijsen of belasten te verminderen. Ze worden vaak gebruikt om touwen door te lussen, voor het bouwen van reddingssystemen, of om touwstraten te creëren voor redding en touwwerk. Katrollen hebben een draaibaar midden en een schijf aan de buitenkant die is ontworpen om het touw soepel te laten bewegen en wrijving te verminderen. Er zijn verschillende soorten katrollen beschikbaar, waaronder enkele, dubbele en zelfs driedubbele katrollen, elk met hun eigen toepassingen in de klimwereld.

Stijgklemmen

Stijgklemmen, ook wel bekend als jumars, zijn mechanische apparaten die worden gebruikt om langs een touw omhoog te klimmen. Ze hebben meestal een handvat dat je vasthoudt terwijl je het apparaat op het touw laat bewegen en vervolgens vastklikt, zodat het touw niet meer kan glijden. Stijgklemmen maken het voor klimmers mogelijk om zichzelf omhoog te werken langs een vast touw, wat vooral handig is bij het klimmen van lange touwstraten of het overwinnen van technische passages.

Camalots

Camalots, ook wel bekend als cams, zijn mobiele klimbeschermingsmiddelen die worden gebruikt om geplaatst te worden in spleten en scheuren in de rots. Ze bestaan uit een metalen as met vier of meer uitschuifbare nokken, die kunnen worden aangepast aan de grootte van de spleet. Eenmaal op hun plaats uitgezet, zorgen camalots voor veilige en betrouwbare bescherming tijdens het klimmen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van een klimmer's rack en bieden flexibele bescherming in verschillende soorten spleten en scheuren.

Veiligheid tijdens het klimmen

Het gebruik van deze beschermende apparatuur vereist kennis en ervaring, omdat het correct plaatsen en manipuleren van de apparaten van vitaal belang is voor de veiligheid van de klimmer. Klimmers moeten getraind zijn in het gebruik van deze apparatuur en begrijpen welke maat en type apparaten het meest geschikt zijn voor verschillende klimomstandigheden.

Vergeet nooit dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het klimmen. Regelmatig onderhoud en inspectie van je beschermende apparatuur is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het in goede staat verkeert. Bij twijfel over de staat van een apparaat moet je het onmiddellijk buiten gebruik stellen en vervangen. Met de juiste beschermende apparatuur en kennis kun je veilig genieten van je klimavonturen.