Karabijnhaken

Karabijnhaken, ook wel "karabiners" genoemd, spelen een cruciale rol in de klimsport en bieden een veilige en betrouwbare verbinding tussen klimtouwen, harnassen, en andere uitrusting.

Petzl Attache Screwlock Karabiner Geen Kleur
Bekijk
Petzl William Screw-Lock Karabiner Zilver
Bekijk
Petzl AM'D Screw-Lock Karabiner Donkergrijs
Bekijk
Petzl William Ball-Lock Karabiner Zilver
Bekijk
Mammut Workhorse Keylock 17 cm 6-Pack Quickdraws Donkergrijs/Middenroze
Bekijk
Mammut Smart HMS 2.0 Screwgate Carabiner Middengrijs/Zwart
Bekijk
Mammut Classic Hms Screwgate Carabiner Blauw
Bekijk
Mammut Sender Keylock 12 CM Quickdraw Klimsetje Lichtgrijs/Goud
Bekijk
Mammut Sender Keylock 12 cm 6-Pack Quickdraws Lichtgrijs/Goud
Bekijk
Black Diamond VaporLock Screwgate Karabiner Middenblauw/Geel
Bekijk
Black Diamond Miniwire Alpine Quickdraw Klimsetje Lichtgrijs
Bekijk
Black Diamond Hotforge Quickdraw Klimsetje Middengrijs
Bekijk
Black Diamond Hotforge Hybrid Quickdraw 12 CM Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Hotforge Hybrid Quickpack 12 CM Klimsetje Geen Kleur
Bekijk
Black Diamond Hotforge Quickpack Klimsetje Middengrijs
Bekijk

Wat zijn karabijnhaken?

Karabijnhaken zijn metalen schakels die bestaan uit een veermechanisme en een poortje. Het veermechanisme stelt klimmers in staat om het poortje te openen en te sluiten, waardoor ze snel en gemakkelijk touwen en andere klimmaterialen kunnen bevestigen en verwijderen. De vorm van de karabijnhaak kan variëren, maar de meest voorkomende types zijn de rechte poort, de gebogen poort en de draadpoort, elk met hun eigen specifieke toepassingen.

Waarvoor heb je karabiners nodig?

Karabijnhaken zijn onmisbaar voor klimmers omdat ze dienen als verbindingselementen tussen verschillende klimuitrusting. Ze worden gebruikt om touwen aan harnassen vast te maken, verschillende touwen samen te voegen, ankers te plaatsen in rotsen of klimmuren, en om klimapparatuur zoals katrollen en zekeringstoestellen te bevestigen. De betrouwbaarheid van karabijnhaken is van cruciaal belang, omdat ze de veiligheid van de klimmer en het hele klimteam waarborgen.

Eigenschappen van karabijnhaken

Karabijnhaken komen in verschillende vormen, maten en materialen. De meest gebruikte materialen zijn aluminium en staal, waarbij aluminium karabijnhaken lichter zijn, terwijl stalen karabijnhaken duurzamer zijn. Elke karabijnhaak heeft ook een bepaalde sterkte, uitgedrukt in kilonewtons (kN), die aangeeft hoeveel kracht de karabijnhaak kan weerstaan voordat deze faalt. Daarnaast hebben sommige karabijnhaken functies zoals een sleutelvrije sluiting, een anti-snag neus en een gebogen rug voor een betere ergonomie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van karabijnhaken?

Bij het kiezen van karabijnhaken is het belangrijk om rekening te houden met het beoogde gebruik. Niet elke karabijnhaak is geschikt voor elke situatie. Zo zijn sommige karabijnhaken specifiek ontworpen voor sportklimmen, terwijl andere beter geschikt zijn voor bergbeklimmen of industrieel gebruik. Let bij het kiezen ook op het sluitsysteem, het gewicht, de sterkte en de vorm van de karabiner. Het automatische 3-weg systeem (ook wel tri-lock genoemd) is een van de favorieten op dit moment.

Kies altijd voor karabijnhaken van gerenommeerde merken die voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Bekende merken zijn Black Diamond, Mammut en Petzl.  

Onderhoud en veiligheid

Zorgvuldig onderhoud van karabijnhaken is essentieel om hun betrouwbaarheid te behouden. Inspecteer regelmatig op eventuele slijtage, beschadigingen of vervormingen. Reinig de karabijnhaken grondig om vuil en stof te verwijderen, maar vermijd agressieve chemicaliën die de integriteit van het materiaal kunnen aantasten. Bewaar karabijnhaken op een droge en goed geventileerde plaats, weg van direct zonlicht. Vergeet niet dat elke karabiner een levensduur heeft en na verloop van tijd moet worden vervangen, vooral bij veelvuldig gebruik.

Onthoud dat het gebruik van karabijnhaken in klimmen altijd gepaard moet gaan met de juiste kennis van klimtechnieken en veiligheidsprotocollen. Een onjuist gebruik van karabijnhaken kan ernstige gevolgen hebben, dus zorg ervoor dat je goed getraind bent en altijd klimt volgens de geldende veiligheidsrichtlijnen.