Klimharnassen

Een klimharnas is een essentieel onderdeel van de klimuitrusting. Het biedt niet alleen de nodige veiligheid, maar ook comfort tijdens het klimmen. Op deze categoriepagina ontdek je alles wat je moet weten over klimharnassen, inclusief hun functies, eigenschappen en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste harnas voor jouw avonturen in de verticale wereld.

Petzl Corax Klimgordel Donkerblauw
Bekijk
Petzl Voltige Borstgordel Zwart
Bekijk
Mammut Zephir Altitude Klimgordel Gebroken Wit
Bekijk
Mammut Ophir Junior Rood/Middenrood
Bekijk
Mammut Comfort Fast Adjust Harnas Zwart/Oranje
Bekijk
Mammut Ophir 4 Slide Climbing Package Geen Kleur
Bekijk
Mammut Ophir 3 Slide Klimgordel Blauw
Bekijk
Mammut Ophir 3 Slide Dames Lichtblauw/Blauw
Bekijk
Mammut Comfort Fast Adjust Harnas Dames Middengrijs/Oranje
Bekijk
Mammut Togir 2.0 3 Slide Harness Klimharnas Man Marineblauw
Bekijk
Mammut Togir 2.0 3 Slide Harness Klimharnas Dames Donkerrood
Bekijk
Black Diamond Couloir Harness Klimgordel Blauw/Zwart
Bekijk
Black Diamond Momentum Klimgordel Black/Blue
Bekijk
Black Diamond Momentum Klimgordel Dames Lichtrood/Donkergrijs
Bekijk
Black Diamond Momentum Klimgordel Junior Blue/Green
Bekijk

Waarom een Klimharnas?

Een klimharnas is ontworpen om je te beschermen en te ondersteunen tijdens het klimmen. Het verdeelt de krachten die ontstaan bij een val over je hele lichaam en voorkomt dat je valt. Een klimharnas stelt je ook in staat om je vrijelijk te bewegen en gemakkelijk te manoeuvreren tijdens het klimmen. Het dragen van een klimharnas is absoluut noodzakelijk, ongeacht je klimervaring of het niveau van de klimroute.

Eigenschappen van Klimharnassen

Materiaal

Klimharnassen worden meestal gemaakt van duurzame materialen zoals nylon, polyester of een combinatie daarvan. Deze materialen bieden sterkte en duurzaamheid, terwijl ze toch lichtgewicht zijn om het comfort te bevorderen tijdens het dragen.

Constructie

Klimharnassen bestaan uit verschillende riemen en banden die strategisch zijn geplaatst om de druk gelijkmatig over je lichaam te verdelen. Ze hebben verstelbare gespen en riemen om het harnas aan te passen aan je lichaamsvorm en -grootte. Sommige modellen hebben ook voorgevormde padding op de heup- en beenlussen voor extra comfort.

Verbindingspunten

Klimharnassen hebben verschillende verbindingspunten, zoals:

  • Touwbevestigingslus: Hiermee kun je het touw aan je harnas bevestigen met behulp van een karabiner. Dit is het belangrijkste verbindingspunt voor je levenslijn.
  • Voorste bevestigingslus: Deze lus is handig voor het bevestigen van accessoires zoals karabiners, klimsetjes of andere apparatuur.
  • Achterste bevestigingslus: Dit verbindingspunt wordt vaak gebruikt voor het bevestigen van een achterste touwbeveiligingssysteem (zoals een valstopapparaat) tijdens werken op hoogte.

Verstelbaarheid

Klimharnassen hebben verstelbare riemen en gespen om een goede pasvorm te garanderen. Het is belangrijk om een harnas te kiezen dat gemakkelijk verstelbaar is en voldoende bereik heeft om zich aan te passen aan verschillende lichaamsvormen en -maten.

Certificeringen

Bij het kiezen van een klimharnas is het belangrijk om te letten op relevante certificeringen, zoals UIAA (International Mountaineering and Climbing Federation) of CE (Conformité Européene). Deze certificeringen geven aan dat het harnas voldoet aan specifieke veiligheidsnormen en kwaliteitsvereisten.

Het Kiezen van een Klimharnas

Bij het kiezen van een klimharnas zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Type klimmen: Overweeg het type klimmen dat je doet. Voor sportklimmen en klimhallen kun je kiezen voor een lichter en meer gestroomlijnd harnas, terwijl voor alpine klimmen en ijsklimmen een harnas met meer draagvermogen en extra verstevigingen nodig kan zijn.
  2. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor comfort en veiligheid. Probeer verschillende harnassen uit en zorg ervoor dat het harnas goed aansluit op je lichaam zonder knelpunten of ongemakken.
  3. Gewicht en compactheid: Overweeg het gewicht en de compactheid van het harnas, vooral als je lange tochten maakt waarbij je het harnas gedurende langere tijd moet dragen.
  4. Verstelbaarheid: Controleer of het harnas voldoende verstelbaar is en of de gespen en riemen gemakkelijk te bedienen zijn.
  5. Extra functies: Sommige harnassen hebben extra functies, zoals geïntegreerde gear loops, ijsclipper-slots of opbergzakken. Overweeg welke functies voor jou handig kunnen zijn.

Onderhoud en Veiligheid

Zorg ervoor dat je je klimharnas regelmatig controleert op slijtage, zoals beschadigde riemen, gespen of stiksels. Volg de instructies van de fabrikant voor onderhoud en opslag van het harnas. Vermijd blootstelling aan extreme hitte, scherpe voorwerpen of chemicaliën, omdat dit de integriteit van het materiaal kan aantasten.

Bij een harde impact, na een val of als het harnas aan extreme belasting is blootgesteld, is het belangrijk om het harnas te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Klimharnassen zijn een cruciaal onderdeel van je klimuitrusting, en het kiezen van het juiste harnas is van groot belang voor je veiligheid en comfort. Neem de tijd om verschillende modellen te proberen, let op de eigenschappen en zorg ervoor dat je het harnas goed onderhoudt. Klim veilig en geniet van je avonturen!