Backpack afstellen

Je backpack afstellen? Volg ons stappenplan!

Het afstellen van je backpack is een essentieel onderdeel van het backpacken. Het kan het verschil maken tussen een comfortabele, probleemloze tocht en een pijnlijke, vermoeiende ervaring. In dit artikel zullen we bespreken hoe je jouw backpack kunt afstellen om ervoor te zorgen dat deze perfect past en je de beste ervaring geeft.

Waarom is het belangrijk om je backpack af te stellen?

Een backpack die niet goed is afgesteld kan zorgen voor ongemak en zelfs pijn. Dit kan komen door een verkeerde verdeling van het gewicht, schuren of knellen van de schouderbanden of heupgordel, en een verkeerde hoogte van de backpack op de rug. Een goed afgestelde backpack zorgt voor een optimale gewichtsverdeling, waardoor je minder belasting op je schouders hebt en meer stabiliteit hebt tijdens het lopen. Hierdoor zul je minder snel vermoeid raken en kun je meer genieten van je hike.

Backpack afstellen in 5 stappen

Het afstellen van je backpack gaat eenvoudig via een stappenplan. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. Een ervaren backpacker heeft dit stappenplan inmiddels al in het hoofd, maar voor de beginnende backpackers schrijven we hem nog even uit!

meetlint

Stap 1: meet je lichaamslengte

De eerste stap bij het afstellen van je backpack is om je lichaamslengte te meten. Dit is belangrijk omdat de lengte van je torso (het gedeelte van je lichaam tussen je schouders en je heupen) de hoogte bepaalt waarop de backpack op je rug moet zitten. Gebruik een meetlint om de lengte van je torso te meten. Meet vanaf het punt waar je nek je schouders ontmoet tot aan het punt waar je heupen de benen ontmoeten.

backpack maat

Stap 2: Kies de juiste backpackmaat

Nadat je je lichaamslengte hebt gemeten, is het tijd om de juiste backpack te kiezen qua maat. Backpacks zijn er in verschillende maten, dus het is belangrijk om er een te kiezen die bij jouw lichaam past. Meestal wordt de maat van de backpack bepaald door de lengte van de rugzak. Zo zijn er backpacks met een lengte van 15 tot 21 inch, afhankelijk van het merk en het model. Een backpack afstellen gaat het makkelijkst met een backpack die precies past bij jouw lengte.

schouderbanden backpack

Stap 3: Stel de schouderbanden af

Nu je de juiste maat backpack hebt gekozen, is het tijd om deze af te stellen. Begin met de schouderbanden. Deze moeten strak genoeg zijn om de backpack op zijn plaats te houden, maar niet zo strak dat ze in je schouders snijden. Stel de schouderbanden af door aan de riemen te trekken tot de backpack comfortabel op je rug zit en de schouderbanden plat tegen je schouders aanliggen. De schouderbanden moeten zich op dezelfde hoogte bevinden en gelijkmatig worden aangespannen.

heupband backpack

Stap 4: Stel de heupgordel af

De heupriem is een belangrijk onderdeel van het afstellen van je backpack. De meeste van het gewicht van de rugzak moet namelijk gedragen worden door je heupen en niet door je schouders. Hierbij is het belangrijk dat de heupriem op de juiste plaats zit. De heupriem moet op je heupbot rusten en niet op je taille. Meet de afstand tussen je heupbot en je schouders en kijk of de heupriem van de backpack op de juiste hoogte zit.

Sommige backpackers laten de heupriem los. Wanneer er weinig gewicht in de tas zit is dat in principe prima, maar je zult merken dat een backpack vol met gear best zwaar kan zijn. Je heupen dragen dan een deel van het gewicht, waardoor je schouders worden ontlast.

schouderband rugzak

Stap 5: pas de schouderbanden aan naar wens

De schouderbanden en het rugpand van de backpack zijn de volgende onderdelen die aangepast moeten worden bij het afstellen van je backpack. De schouderbanden moeten goed aansluiten op je schouders, zonder dat ze in je armen snijden. De meeste backpacks hebben verstelbare schouderbanden, zodat ze aangepast kunnen worden aan verschillende lichaamslengtes. Het rugpand moet zich aanpassen aan de natuurlijke kromming van je rug en mag geen druk uitoefenen op je ruggengraat.

Het is belangrijk om te onthouden dat het afstellen van een backpack een proces is dat tijd kost en dat het misschien niet in één keer goed zal zitten. Probeer verschillende aanpassingen uit en loop rond met de backpack om te zien hoe het voelt. Als de backpack goed is afgesteld, voelt het gewicht van de backpack verdeeld over je hele lichaam en voelt het niet zwaar aan op je schouders.

Backpack afstellen voor verschillende activiteiten

Afhankelijk van de activiteit waarvoor je de backpack gaat gebruiken, moet de backpack anders afgesteld worden. Voor wandelen en trekking in de bergen is het belangrijk om de backpack strakker aan te trekken, zodat het gewicht van de backpack niet heen en weer schudt tijdens het lopen. Voor langeafstandswandelingen is het belangrijk om een backpack te kiezen met een goede ventilatie en lichtgewicht materialen, zodat je geen extra gewicht hoeft mee te dragen.

Voor reizen met het openbaar vervoer of vliegtuig is het juist belangrijk om de backpack losser te dragen, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en de backpack gemakkelijk kunt opbergen in de bagageruimte. In dit geval is het ook handig om te kiezen voor een backpack met verschillende compartimenten, zodat je snel bij je belangrijke spullen kunt zonder de hele backpack uit te hoeven pakken.

Conclusie

Het afstellen van een backpack is een belangrijk onderdeel van het voorbereiden van een reis of trekking. Door de backpack goed af te stellen, voorkom je blessures en zorg je ervoor dat het gewicht van de backpack goed verdeeld wordt over je lichaam. Neem de tijd om de verschillende onderdelen van de backpack aan te passen en probeer verschillende aanpassingen uit om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam en de activiteit die je gaat ondernemen.

Vorig artikel
Vorig artikel