water zuiveren tijdens survivallen

Hoe zuiver je water tijdens het survivallen?

Wanneer je gaat survivallen of bushcraften in de natuur is het essentieel om toegang te hebben tot veilig drinkwater. Het vinden van een betrouwbare waterbron is slechts de eerste stap. Het is ook belangrijk om het water te zuiveren voordat je het drinkt om ziekteverwekkers te verwijderen. Het zuiveren van water tijdens het survivallen kan een uitdaging zijn, maar het is een essentiële vaardigheid om te leren. Bovendien zijn veel van de technieken die worden gebruikt om water te zuiveren, zoals vuur maken en het bouwen van een waterfilter, ook belangrijke survivalskills. In dit artikel leer je hoe je veilig drinkwater kunt verkrijgen tijdens het survivallen en hoe deze vaardigheden kunnen worden toegepast in andere survivalomstandigheden.

Waarom water zuiveren als je gaat survivallen?

Het zuiveren van water is een cruciale stap bij het survivallen omdat vervuild water levensbedreigende ziektes kan veroorzaken en je nu eenmaal water nodig hebt. In de wildernis kan het water besmet zijn met bacteriën, virussen en parasieten die diarree, uitdroging en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Door water te zuiveren, verwijder je deze onzuiverheden en zorg je ervoor dat het water veilig is om te drinken. Het is van vitaal belang om veilig drinkwater te vinden tijdens survivallen om gehydrateerd te blijven en je lichaam goed te laten functioneren, vooral als je fysiek actief bent en veel zweet. 

Wat heb je nodig om water te zuiveren?

Er zijn een aantal tools nodig om je water te kunnen filteren. Hieronder een basis-checklist:

 • Iets om water in op te slaan, zoals een waterfles of jerrycan
 • Een fijnmazig filter, zoals een koffiefilter of doek
 • Een bron van vuur om het water te koken, zoals een aansteker of vuursteen
 • Een geschikte pan of pot om water in te koken
 • Natuurlijke materialen zoals zand, houtskool en grind, om eventueel een eigen waterfilter te maken
 • Een mes of ander gereedschap om natuurlijke materialen te bewerken
 • Kennis van waterbronnen en hoe je betrouwbare bronnen kunt vinden
 • Chemische waterzuiveringsmiddelen, zoals jodium of chloor, als backup optie

Water zuiveren in 3 stappen

Wanneer je survivalt hangt de kwaliteit van water natuurlijk sterk af van het gebied en het land waar je bent. Desalniettemin is het altijd belangrijk om je water te zuiveren. Hoe? Lees ons stappenplan!

stromend waterbeekje

Stap 1: Verzamel water uit een betrouwbare bron, zoals een rivier, beek of regenwater

Het is belangrijk om te weten dat niet alle waterbronnen veilig zijn om te drinken. Vermijd water uit stilstaande poelen of water dat dichtbij een bewoonde plek stroomt. Regenwater is een goede bron van water, maar het moet ook gefilterd en gezuiverd worden voordat je het kunt drinken. Zoek naar helder water dat stroomt en vrij is van verontreinigingen. Gebruik altijd je gezond verstand bij het selecteren van een waterbron en neem geen onnodige risico's.

De meest betrouwbare waterbronnen zijn:

 • Regenwater
 • Rivieren/beekjes
 • Verdampt water van bomen en planten

water filteren

Stap 2: Verwijder grove onzuiverheden door het water door een fijnmazig filter te gieten, zoals een koffiefilter of een doek

Dit helpt om takjes, bladeren en andere grote onzuiverheden uit het water te verwijderen. Het is belangrijk om het filter goed te bevestigen en het water langzaam te gieten om te voorkomen dat het filter verstopt raakt. Vergeet niet dat deze stap alleen de grove onzuiverheden verwijdert en het water nog steeds niet veilig is om te drinken.

water koken

Stap 3: Kook het gefilterde water gedurende ten minste vijf minuten om bacteriën, virussen en parasieten te doden

Door het water te koken, worden de meeste ziekteverwekkers gedood en wordt het water veiliger om te drinken. Zorg ervoor dat het water goed kookt en blijf het gedurende vijf minuten op een constant niveau koken. Dit is vooral belangrijk op grote hoogte waar water op een lagere temperatuur kookt. Na het koken moet het water afkoelen voordat je het kunt drinken.

Alternatieve manieren van water zuiveren

De bovenstaande methode is de meest gangbare methode om water te zuiveren. Op die manier sta je ook het dichtst bij de natuur. Toch zijn er ook wat andere manieren die ertoe bijdragen dat jouw gevonden water drinkbaar wordt. Soms heb je nu eenmaal niet de juiste spullen bij je.

Gebruik chemische waterzuiveringsmiddelen, zoals jodium of chloor

Chemische zuivering kan een effectieve methode zijn om bacteriën en virussen in het water te doden. Jodiumtabletten of -druppels zijn een populaire keuze omdat ze licht en gemakkelijk te gebruiken zijn. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de juiste hoeveelheid toe te voegen. Chloor kan ook worden gebruikt, maar het kan een onaangename smaak achterlaten. Zorg ervoor dat je het water goed laat staan voordat je het drinkt om de chemicaliën te laten werken en te laten verdampen.

Maak een alternatief waterfilter

Als alternatief kun je een eigen waterfilter maken met behulp van natuurlijke materialen, zoals zand, houtskool en grind. Dit kan tijd en energie besparen, maar zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en het filter goed onderhoudt. Om een waterfilter te maken, vul je een waterdichte zak, of bijvoorbeeld lege kokosnoten met verschillende lagen van deze materialen. Het water moet door de lagen sijpelen en worden gezuiverd. Het is belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken en te vervangen om verstopping te voorkomen.

Het gebruik van een zelfgemaakte waterfilter met natuurlijke materialen kan een geschikte methode zijn om water te zuiveren tijdens het survivallen, maar het heeft beperkingen. Het kan tijd en energie besparen, maar het filtert niet alle mogelijke ziekteverwekkers uit het water en het is daarom aan te bevelen om het gefilterde water alsnog te koken of chemisch te zuiveren voordat je het drinkt. Als er geen andere zuiveringsmethoden beschikbaar zijn, kan een zelfgemaakt waterfilter een optie zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het niet volledig betrouwbaar is.

Vorig artikel
Vorig artikel